karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Uyku Apnesi Sorunu Mu Yaşıyorsunuz? - Bigdoctors

Uyku Apnesi Sorunu Mu Yaşıyorsunuz?

0

Uyku Apnesi Sorunu Mu Yaşıyorsunuz?

Yetişkinlerde uyku hastalıklarına neden olan yüz kadar rahatsızlık var. Bunlardan en önemlisi uyku apnesi. Apne en yaygın uyku sorunudur. Bu hastalığın yaygınlığı ölüme neden olur ve gizlenme yeteneğine bağlıdır. Uyku apnesi kişinin hayatını, sağlığını bozar ve bazen hayatını yok eder.

Uyku apneli hastanın yaşam kalitesi bozulmaktadır. Direksiyon simidinde bile herhangi bir yerde, her zaman uyuyabilir. Yüksek yoğunluklu horlama, ortamı rahatsız eder: Ses çok yüksektir, bazen kendisi bile horlama sesinden kalkar. İşten bıkmış, dikkati toplamakta güçlük çekiyor.

Eve çok yorgun dönüyor, televizyon seyrederken uyuyor. Aileniz ve çevrenizle olan iletişiminiz bozulmuştur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, kişi; hipertansiyon, enfarktüs ve kalp ritim bozukluklarına yol açması mümkündür.

Trafik kazası başka bir risktir. Uyku apnesinin tedavisi mümkündür, ana sorun tanıdır. Dünyadaki uyku apne hastalarının% 80-90’ında henüz teşhis edilemediği tahmin edilmektedir; bu oran Türkiye’de% 95-98 olarak düşünülmektedir. Amerika’da uyku apnesi, ortalama 10 yıl sonra teşhis edilebilir.

Uyku Apnesi Nedir? Uykuda, solunum apnesi olarak 10 saniye veya daha uzun süre kesilir. Uyku apnesi uyku esnasında solunum durmasıyla ilgili yaygın bir rahatsızlıktır. Aralıklı solunum birkaç saniye durabilir, bu da horlamaya neden olabilir.

Bu, genellikle uyku kalitesini bozan, kişiyi gün boyunca yorgun düşüren kronik bir durumdur. Uyku apnesi aşırı gündüz uykusuzluğunun en önemli nedenlerinden biridir; Tanı genellikle çok zordur. Uyku apneli hastaların çoğu, hasta olup olmadıklarını bilmiyor çünkü sadece uyku sırasında ortaya çıkıyor. En sık görülen tip obstrüktif uyku apnesidir.

Uyku apnesinin temel endikasyonları

  • Horlama
  • Nefes alma uykusu
  • Sabah yorgunluğu
  • Sabah baş ağrısı
  • Gündüz uykusu
  • Dikkat bozukluğu
  • İşte başarısızlık
  • Trafik kazalarında artış
  • Kalp problemleri ve hipertansiyon
  • Gastroözofageal ve larengofaringeal reflü
  • Cinsel isteksizlik
  • Obstrüktif uyku apnesi sendromu gibi belirtiler düşünülmelidir.

Uyku apnesinin nedenleri

Tıkanıklık, üst solunum yolunda epigottan başa kadar herhangi bir yerde olabilir. Ameliyatla düzeltilebilen üst solunum yolu lezyonları aşağıda sınıflandırılmıştır.

  1. Septum sapması, hipertrofik konka, polip, tümör
  2. Nazofaringeal adenoid bitki örtüsü, kist, stenoz, koana atrezi, koana polip, tümör, velopharyngeal cerrahi, yarık damak tamiri
  3. Orofarenks bademcik hipertrofisi, makroglossia (Down sendromu, akromegali), retrognathia (Pierre Robin sendromu, akondroplazi), dil badem hipertrofisi, dil kisti, neoplazma, uvula ve yumuşak damak gevşekliği
  4. Hipofarenks laringotrakheomalazi, kapak kisti, neoplazma, kord paralizisi, glottik ağ, papillomatozis, stenoz, hemanjiom.
  5. Kraniofasiyal anomaliler; Crouzon, Apert, Treacher Collins ve Down Sendromu
  6. Nöromüsküler nedenler; neonatal anoksi, serebral felci, Down Sendromu, miyotrofik distrofi, Arnold Chiari malformasyonu, slingomyelobulbi ve vokal kord paralizi
  7. Diğer nedenler; konjenital miksoid, Hogdkin, Prader Willi Sendromu, endojen veya eksojen obezite, orak hücre anemi ve larengofaringeal reflü.

Doktorumuzun uyku apnesini tanımlamasına yardımcı olması için hastadan üç soruya cevap istenir:

  1. Horluyor musunuz?
  2. Uykunuzda nefesiniz kesiliyor mu?
  3. Uyku için sabahları bir talep var mı?
Share.

About Author

Leave A Reply