Uyku Apnesi
“Apne” kelimesi tam anlamıyla “nefes almadan” anlamına gelir. Hastanın uyurken nefes almayı istemeden bırakmasıdır. Üç tip uyku apnesi vardır: obstrüktif, merkezi ve karışık. Üçünde de nedenindeki farklılığa rağmen, her üçünde de, tedavi edilmemiş insanlar, uyku sırasında, gece boyunca ve çoğunlukla bir dakika veya daha uzun süre solunum durması yaşarlar. Genelde uyuyan kişi, bu nefes durmalarından habersizdir, çünkü tam bir uyanışa neden olmazlar.
Tedavi edilmeden bırakıldığında, uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, direksiyonda uykuya dalmaktan kaynaklanan otomobil kazaları, şeker hastalığı, depresyon ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir.
Hastalığın Belirtileri
Büyük bir belirti son derece yüksek horlamadır, bazen o kadar yüksektir ki yanındakiler artık dayanamaz. Uyku apnesinin mevcut olabileceği diğer belirtileri; obezite, sürekli gündüz uykusu ve sık sık sabah ağız kuruluğu ya da baş ağrısı ile uyanma belirtileri. Ancak bu belirtiler her zaman mevcut değildir. Sadece bir uyku laboratuvarında veya bir evde yapılan uyku çalışmasında, nefes durmasının mevcut olduğunu ve ne kadar ağır olduğunu kesin olarak gösterebilir.
Nedenleri:
Obstrüktif uyku apnesi, genellikle boğazın arka kısmındaki yumuşak doku çöktüğünde ve uyku esnasında kapatıldığında solunum yolunun tıkanmasından kaynaklanır. Gelen santral uyku apnesinde, hava yolu bloke ancak beyin nefes almak için kaslara giden sinyal başarısız değildir. Karışık uyku apnesi, adından da anlaşılacağı üzere ikisinin bir kombinasyonudur. Sonuç olarak, hastanın uykusu son derece kalitesizdir.
Risk faktörleri, cinsiyeti erkek olmak, fazla kilolu olmak ve 40 yaşın üzerinde olmakla birlikte, uyku apnesi her yaştan kişileri, hatta çocukları da etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde, yüksek tansiyona ve diğer kardiyovasküler hastalıklara, hafıza problemlerine, kilo almaya, iktidarsızlığa ve baş ağrısına neden olabilir.