Tiroid Nodulu
Nodul, tıpta, yuvarlak şekilli, 1-2 mm’den 7-8 cm’e kadar ulaşabilen yumrulara verilen isimdir.
Tiroid nodulunun önemi, diğer nodüllerde olduğu gibi kanser taşıma riskidir ve bu oran ortalama %5 civarında görülür. Ultrason ile iç özellikler, iğneli biyopsi ile doku ve hücreler patolojik ortamda incelenmelidir. Bu incelemelerde tümör saptanırsa ve ya tümör şüphesi oluşursa, hasta, doktor kontrolü ile hastaneye yatırılmalıdır.
Tiroid noduülleri, tiroid bezlerinden bağımsız olarak hormon salgılayabilirler, yemek borusu ile soluk borusuna baskı yaparak, yutma güçlüğü ve solunum sıkıntısı yapabilirler.
Tiroid nodulunun sebepleri nelerdir?
Nodül oluşum sebebi tam olarak bilinememektedir. Olasılıklar üzerinde duruluğunda iyot eksikliği, ailede görülen nodül oluşumu, çeşitli sebeplerden radyasyona maruz kalmak, ilerleyen yaş tetikleyebiliyor.
Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla nodül oluşumu gözlenmektedir bu nedenle cinsiyet de bir sebeptir.
Tiroid nodül çeşitleri
-Katı(Solid)
-Yarı katı(Semi-solid)
-Sıvı içerikli(Kistik)
Nodül, yapısına göre üçe ayrılır.
Nodüllerin sınırları çoğunlukla troid bezlerinden ayrılabilir fakat bazı nodül çeşitleri gereğince sınırlarını ayırt etmek güç olabilir.
El ile muaynede ya da dışarıdan fark edilemeyebilir. Zehirli guatr ve hashimato tiroidinde, ultrasyon incelemesinde yalancı nodüller izlenebilir. Yalancı nodüller kısmi düzeltilebilir.
Eğer bu belirtiler var ise;
-Boğazda kitle hissi ile solunum güçlüğü, yutkunma zorluğu çekmek
-Yutkunurken, boyun içinde sürtünme, hareket ya da baskı hissi
-Ele gelen ve ya dışarıdan fark edilen şişlik
-Ses kısıklığı, kronik öksürük oluşması
-Kilo kaybı, gerginlik hissi, sıcağı tolere edememek gibi şikayetler tiroid nodülüne işaret etmekte ve en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Kimler ameliyat olmalı?
Tiroid kanseri olduğu biyopsi ile kanıtlanmış hastalar, kozmetik sorun yaratan nodülleri olan hastalar ameliyat kararı vermeli.
Ayrıca bazı hastalara, ilaç ve radyoaktif ilaç tedavisi önerilmektedir.