Tehlikeli Benler
Doğuştan ya da sonradan oluşan ve vücutta nokta şeklinde görülen benler güneş ışınlarından gelen zararlı etkilerle birlikte artış gösterir. Birçok insanda irili ufaklı görülen benlerin çoğu zararsızdır ancak bazıları da cilt kanseri riski taşıdığından dolayı erken müdahale edilmelidir.
Tehlikeli benler; çevresinde düzensizlik olan benler, asimetrik yapısı olan benler, çapı 5 mm’den büyük olan benler, üzerinde kaşıntı veya kanama olan benler, boyutunda, yüzeyinde ve şeklinde değişiklik olan benler, ayak veya tırnaklarda bulunan renk değişikliği olan benlerdir.
Benler Malign Melanom kanserine neden olabilmektedir
Malign Melanom, dünyada görülme sıklığı oranı çok hızlı artan kanser çeşitlerinden biridir.
Bu kanserin yüzde 70’i cilt üzerinde gelişirken yüzde 30’u benler üzerinde olur. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları ve ozon tabakasında meydana gelen hasar Malign Melanom’a yol açmaktadır.
Tehlike altında olan kişiler; açık tenliler, koyu renk beni olanlar, geçirilmiş güneş yanığı öyküsü olanlar, ailesinde melonom öyküsü olanlar ve yoğun şekilde güneşe maruz kalanlardır.
Benin aniden büyümesi durumunda doktora başvurulmalıdır
Bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır; benin aniden büyümesi, rengi kuzguni siyah yani koyu siyaha döndüyse ve konturları düzensizleştiyse, şekli bozulduysa.
Benlerin dermatoskop isimli cihazla veya çıplak gözle muayene yapılır. Benin taraması yapılır.
Daha sonra biyopsi alınıp alınmaması gerektiğine veya benin çıkartılmasına karar verilir ve risk faktörü saptanır. Riskin olması durumunda da benin erken dönemde çıkarılması tedavi için yeterli olmaktadır.
Benlere cerrahi tedavi yapıldığında benlerin yayılabileceği veya kötü huylu bir şekle dönüşebileceği inanışı yanlıştır.
Benleri bulunan insanların güneşten korunmaları gerekir
Benleri olan insanlar güneşten korunmalıdır. Doğuştan olan benleri engellemek mümkün değildir ancak solaryuma girmemek, güneş yanığı geçirmemek ve güneşten iyi korunmak yöntemleriyle benlerin sayılarının çoğalması engellenebilmektedir.