Tedavi Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Hastalarımızla yaptığımız görüşmelerde doğru tedaviyi nasıl aldıklarını sorduk. Bu konuda bir çok görüş ile karşılaştık. Belli aralıklarla yaptığımız çalışmalarda hastaların öncelikle doktor seçimine dikkat ettikleri ve tavsiye üzerine doktor seçimlerini yaptıkları gördük. Evet insanların en önemli varlıkları sağlıkları…
Hastalar nelere dikkat etmeli?
Sağlıkta, önemli olan ilk olgu sağlığımızı korumaktır. Sağlığımızın korunmasında da en önemli faktör koruyucu hekimliktir. Bireyler hasta olmadan doktora gittiklerinde, doktorların tavsiyeleri ve mini check-up larla hastalıkların önlenmesini veya erken dönemde fark edilmesini sağlayabileceklerdir.
Doğru Tanı
Hastalara konulacak doğru tanı için, hastaların koordineli yapılan görüntüleme işlemleri ve laboratuvar işlemlerinden geçmeleri gerekmektedir. Bu işlemler güvenilir merkezlerde yapılmalı ve doğru tanı hızlı ve güvenilir şekilde yapılmalıdır.
Doğru Tedavi
Tanı konulduktan sonra hastalara uygulanacak tedavinin doğru zamanda, doğru yöntem ile gerçekleştirilmesi hem maddi hemde manevi olarak olarak, hastaları etkileyen en büyük süreçtir. Maddi olarak çok para harcanması doğru tedavinin yapılacağı anlamına gelmez. Burada doğru doktorun, doğru sağlık merkezi ve doğru ücret üçlemesinin bir arada olması gerekmektedir.
Örneğin: Bir hasta ameliyat olurken tedavisi için görüştüğü doktor takım lideridir. Arka planda Anestezi doktoru,radyolog, kardiyolog, kullanılacak antibiyotik için enfeksiyon doktoru, cerrahi servis hemşiresi, ameliyathane hemşiresi, laborant, tıbbı dökümanter ( rapor işlemleri için), porterler, eczacı ve diğer yardımcı personellerle beraber yaklaşık 30 kişilik bir ekip yer almaktadır.
Burada takım liderinizi doğru seçerseniz tedavinizle ilgili maddi ve manevi açıdan sıkıntı yaşamazsınız.
Doğru Yaklaşım
Doktorlar alanlarına göre, birçok konuda branşlaşmış ve farklı alanda ön plana çıkmıştır.
Örneğin: Genel Cerrahi Doktoru
Apendektomi,
Safra kesesi,
Guatr,
Sünnet,
Meme Ameliyatları,
Hemoroid,
Kıl dönmesi,
Kalın Bağırsak Tümörleri,
Mide ameliyatları,
Obezite ameliyatları,
Kolon Tümörleri,
Varis ,
vb bir çok işlemi yapabilecek eğitimi, eğitim süreçlerinde almışlardır. Fakat bu kadar geniş bir alanın her birinde çok başarı olan doktor bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Bir doktorun bu kadar geniş bir yelpazedeki tıbbi gelişmeleri takip etmesi ve bu gelişmeleri hastalarına sunma olasılığı çok düşüktür. Hastalar özellikli olduğu gibi doktorlar da özellikli olmalıdır. Hastaya veya Hastalığa…
Bu şekilde doğru yaklaşımı da hastasına sunmuş ve hastada başarılı tedaviyi almış olur.
Doğru Maddi Yaklaşım
Her hasta yakınının en çok karşılaştığı problemdir. O kadar söylenmişti şimdi bu hesap niye bu oldu. Ya da fırsatçılık yapan hastane. Yada soğuk yüzlü konudan anlamayan bilgisayar ve para arasına sıkışmış muhasebe elemanı. Bunun çözümü için
Belli bir paket program yaptırılabilir. Fakat bu hastaların çözebileceği bir problem değildir. Çünkü insan metobolizması paket program dinlemez. Hastane veya doktorun bu konuda eğitimli medikal muhasebe çalışanı ile hasta yakınlarını görüştürmesi gerekmektedir.
Medikal muhasebe çalışanının da hastaya özel tanı ve tedavi programı çizmesi gerekmektedir. Tanı ve Tedavi doğru bir sıralama ile devam etmelidir.
Hastalara yapılacak tedavinin minimal ve maksimum aralıkları medikal muhasebe çalışanı tarafından hastaya veya hasta yakınına çıkarılmalı ve hastada yapılacak işlemlerin yapılma sırasına göre maddi tablonun nasıl ilerlediğini hasta yakınları ile yapacağı günlük görüşmelerle paylaşmalıdır
Hastalarımız ve yakınlarının dikkat etmesi gereken en baştaki kural doğru doktorun seçilmesidir. Doğru doktor seçildiğinde hastanız sağlığına en ucuz yoldan, en kaliteli tedavi ile ulaşacaktır. Sağlık hafife alınacak bir durum değildir. Hayatınız ucuz değil.
Sağlığınızı kaybetmeden doktora gitmeniz maddi olarak yapabileceğiniz en büyük tasarruftur.