Sinüzit Belirtileri
Burun ve göz çevresinde yer alan kemik içlerindeki, burun içine açılan boşluklar sinüs olarak adlandırılır. İçleri hava dolu olan bu boşlukların tıkanıp iltihaplanmasıyla sinüzit ortaya çıkar. Enfeksiyon haricinde, alerjik durumlar da sinüzite sebep olabilir.
Sinüzit Oluşumuna Sebep Olan Faktörler
Üst solunum yolu enfeksiyonları, hava koşulları, burun yapısı, alerjik rinit gibi sebepler sinüzite yol açabilir ya da var olan sinüzitin ilerlemesine sebep olabilir.
Sinüzit Belirtileri
Göz ve burun çevresinde (gözaltı, burun kenarları, şakaklar, alın) hissedilen ağırlık varmış gibi hissedilen baskılı ağrı hissi sinüzitin en temel belirtileri arasındadır. Bir diğer yoğun hissedilen belirtisiyse burun tıkanıklığıdır. Burundan ve genizden sarı yeşil renkli akıntı, yorgunluk hissi, boğazda ağrı, hafif ateş, koku ve tat almada güçlük, ağız kokusu, öksürük, bulantı ve iştahsızlık gibi diğer rahatsızlıklar da sinüzit belirtileri arasındadır.
Ancak her baş ağrısı sinüzitten kaynaklı değildir. Genelde migren, strese bağlı baş ağrısı gibi başka sebeplerden kaynaklanan rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Bu sebeple doğru bir tanı için doktor muayenesi gerekmektedir. Tanısı konulmadığı ve tedavi edilmediği durumda sinüzit hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bir rahatsızlıktır. Kişinin konuşmasından tat ve koku alma duyusuna, sürekli bir başta ağırlık ve burun tıkanıklığından yeterli oksijen alamadığı için halsizlik hissetmesine kadar pek çok olumsuzluğa yol açtığından gündelik yaşamı zorlaştıran bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Sinüzit Tedavisi ve Sinüzitten Korunma Yolları
Sinüzit tedavisi, sinüzitin türüne göre değişiklik gösterir. Kronikleşmemiş, akut sinüzitte tıkalı hava kanalların açılmasına yardımcı spreyler, alerji ilaçları, antibiyotikler, gribal enfeksiyonu tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar ve baştaki ağrıyı yatıştırmak için kullanılan ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ancak kronik hale gelmiş sinüzitte tıkalı kanalların açılmasında ilaç tedavisi yeterli olmadığında cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyat, sonrasında hastanın durumu iyi takip edildiği sürece genellikle başarılı sonuç vermektedir.
Kişinin fazla soğuk, kuru ya da rutubetli havaya maruz kalmaması, tozlu, kirli ya da sigara dumanlı ortamlarda bulunmaktan sakınması, saçın ıslak kalmamasına özen göstermesi, enfeksiyonu önlemek için bağışıklık sistemini güçlü tutabileceği biçimde beslenmesi, alerjik reaksiyona sebep olan etkenlerden uzak durması, klimalı ortamlarda bulunmamaya özen göstermesi, bol su tüketmesi, sinüzit başlangıcı sezdiğinde su buharıyla tıkanmış hava kanallarının rahatlamasını sağlaması gibi yöntemlerle sinüzitten korunması ya da var olan sinüzitin şiddetlenmesine engel olması mümkündür.