karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Renk Körlüğü Tedavisi - Bigdoctors

Renk Körlüğü Tedavisi

0

Renk Körlüğü Tedavisi

 

Renkleri görmek her insan için çok önemli olan bir faktördür. İnsanlar siyahtan beyaza kadar tüm renkleri mavi, yeşil ve kırmızı gibi ana renklerden ve bu renklerin kaynaşmasından elde ederek görürler. Bazı insanlarda ise bu renklerden bazılarını görememe ve tanıyamama durumu söz konusu olur. Tıp biliminde yeşil, mavi ya da kırmızı gibi renklerden birinin, ikisinin veya üçünün görülmemesine ya da farklı tonlarda görülmesine renk körlüğü adı verilir.

Renk körlüğü iki farklı şekilde oluşur

Renk körlüğü konjenital (doğumsal) veya edinsel (daha sonradan oluşan) olmak üzere iki şekilde oluşur. Doğumsal renk körlüğü; Doğumla birlikte var olan renk körlüğüne yeşil ve kırmızıda daha fazla rastlanır. Bu kişiler daha önce renkleri tanıyamadıkları için hastalığı fark edemezler.

Edinsel renk körlüğü; Sonradan oluşan bu renk körlüğü yeşil ve mavide daha fazla görülür. Sarı nokta hastalığı, türberküloz ilaçları ve göz siniri hastalıkları edinsel renk körlüğüne yol açabilmektedir. Bu kişiler renkleri daha önceden tanıdıkları için hastalığı çabuk fark ederler.

Renk körlüğü belirtileri;

 

Renk görme testlerinde başarısız olunması, trafik işaret ve lambalarının fark edilememesi, olgun domatesle ham domates arasında seçim yapılamaması, pişmiş et ile az pişmiş et arasındaki farkın gözlemlenememesi, kitap ya da gazete okurken yazıların silik görülmesi, sarı elma ve yeşil elma arasındaki farkın seçilememesidir.

Parkinson hastalığı ve katarakt renk körlüğüne neden olabilmektedir

Renk körlüğüne neden olan kalıtım harici etmenler; katarakt, Parkinson hastalığı, Kallman sendromu, epilepsi için tiagabin ve Leber’in kalıtsal optik nöropatisidir.

Renk Körlüğü Tedavisi

2009 yılının Eylül ayında Florida Üniversitesi ve Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda maymunlarda var olan renk körlüğünün gen tedavisi ile iyileştirildiği keşfedildi. Renk körlüğünün doğumsal olan biçimi tedavi edilememektedir. Renk körlüğü bazı meslekler haricinde çalışmaya engel olmaz.

Share.

About Author

Leave A Reply