karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Rahim Ağzı Kanseri Nedir - Bigdoctors

Rahim Ağzı Kanseri Nedir

0

Rahim Ağzı Kanseri Nedir

 

Kadın ve sağlık konularında büyük bir önem oluşturan “kadın hastalıkları” kontrol edilmesi gereken ve geç kalınmaması gerek bir durumdur.

 

Rahim kadınlarda bulunan bir organdır. Rahime “uterus” da denilmektedir. Rahmin yapısı genel olarak kaslardan oluşmaktadır. Uterus yani rahim, kişinin hamile kalma durumunda bebeğinin muhafaza edildiği bir yer olarak görev alır. Bunun dışında regl döneminde gelen aylık düzenli kanamalarda burada gerçekleşmektedir. Rahim ağzı denilen bölge iç üreme bölgesinde yer alan rahmin alt kısmını oluşturan bölgedir. Rahim ağzının diğer bir ismi “serviks” dir.

 

Kanser denilen şey genel anlamda düzensiz olarak büyüyüp çoğalan ve ur şeklini alabilen bir yapıdır. Bu oluşumun rahim ağzında gerçekleşmesi karşımıza rahim ağzı kanseri ya da bir diğer adıyla serviks kanseri tanısını çıkarmaktadır.

Rahim ağzı kanseri genelde orta yaşlarda görülmekte olup ilerleyen yaşlarda da karşılaşılabilmektedir. Doktorlar bu hastalığa sebep olan bir virüsün olduğunu söylemektedirler. Bu virüs “human papilloma virüsü” ya da HPV olarak adlandırılmaktadır. Bu virüs yayılmaya en çok meyilli virüslerden biridir. Rahim ağzı kanseri kalıtsal bir hastalık değil, yukarıda bahsedildiği gibi bulaşıcı bir hastalık olduğu unutmamalıdır.

 

HPV virüsü bulaşan kadınlarda ki ilk belirtileri ciltteki renk değişimi olan lekeler, akıntı ve kanalardır. Bunlara dikkat etmek gerekmektedir. Bunun yanında HPV virüsü ilerleyebilir ve bu belirtilerden birkaçı; regl kanaması dışında normal dışı bir kanama görülmesi, menopoz sonrası gelen kanama, gelen akıntının kötü kokulu ve renginin bozuk olması, rahimde ağrı olması ve ya cinsel ilişkide ağrı yaşanması, bacaklarda ve ayaklarda şişlikler olması. Bu belirtiler sadece rahim ağzı kanseri belirtisi değildir. Fakat yine de böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka doktora kontrole gidilmesi gerekmektedir. Erken teşhis burada çok büyük bir önem taşımaktadır. Erken teşhisle tedavide iyileşme şansı artmaktadır.

 

 Rahim ağzı kanserinin sebepleri

 

Kesin ve net olmamakla beraber bir çok etkileyici unsur bulunmaktadır; erken yaşta cinsel aktivitede bulunma ( örneğin; 20 yaşından önce ), normalden fazla sayıda doğum ( örneğin; 7 ve üstü ) , genital organın temizliğine dikkat edilmemesi, zayıf olan bağışıklık sistemine sahip olmak ve benzeri…

 

Rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı aşılar günümüzde kullanılmaktadır. Bu aşılardan bazıları kız çocuklarına belirli bir yaştan itibaren yapılabildiği gibi kadınlara da yapılarak önlem alınabilmektedir. Bazıları ise erkeklere de uygulanabilmektedir. Bunun dışında başka bir önleme yöntemi olarak, pap – smear testi ile kontrol yaptırılmaktadır. Bu testi kadınların yılda bir kez olmak üzere yaptırmaları önerilmektedir. Ayrıca kişilerin sağlıklı yaşamaya özen göstermeleri bağışıklık sistemlerine katkıda bulunan besinler tüketmeleri de önemlidir.

 

Rahim ağzı kanserine yakalandığı saptanmış bir hastanın öncelikle hastalığın hangi aşamasında olduğu bilinmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda doktor ameliyat yapma durumunda kalabilir, rahmi ve yumurtalıkları alması gerekebilir. Kemoterapi uygulaması da kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bir çok tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar hastalığın evresine, ur ya da tümörün büyüklüğüne göre çeşitlenebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu tür hastalıklarda da moral ve motivasyonun sağlanması büyük bir önem taşımaktadır. Hasta yakınlarına bu konuda önemli görevler düşmektedir. Gerekirse fiziksel tedavinin yanı sıra psikolojik tedavi ve destek alınması sağlanmalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply