karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Peptik Ülser Gastrit - Bigdoctors

Peptik Ülser Gastrit

0

Peptik Ülser Gastrit

 

            Peptik ülser gastrit midenin ve ince barsağın üst kısmındaki tekrar eden ülserasyonlarla kendini gösteren uzun süreli yani kronik bir hastalıktır. Mideden salgılanan pepsin ve asidin (hidroklorik asit) (HCl) fazlasının bu hastalığın nedenleri içinde çok önemli olduğu bilinmekle beraber esas neden Helicobacter Pylori’dir.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde toplumun 17 yaşından büyük popülasyonunun ‘u bu hastalıkları hayatlarının herhangi bir döneminde yaşamıştır. Helicobacter pylorinin prevalans hızı 35 yaş altında iken 75 yaşında %80’e kadar ulaşmaktadır.

 

Mide ve ince barsağın üst kısmı olan duodenumda sürekli bir asidite mevcuttur ve bu hidroklorik ait ile pepsin mukozayı yıkma eğilimindedir. Mukus ve bikarbonat iyonları ise mukozayı korumaya çalışmaktadır. Bu hastalıkların sebebi ise bu yıkım ve koruma dengesinin bozulmasıdır. Helicobacter pylori mukozayla ilgili lenfoid doku ile ilişkilidir ve enfeksiyonun eradikasyonuyla yani yok edilmesiyle regresyon görülebilir. Ayrıca Helicobacter Pylori, midenin kanserleşmesinde de büyük bir risk faktörü olarak görülmektedir. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde Helicobacter pylorinin sık görülüp gastrik Ca oranının çok az olmasının nedeni henüz bilinmemektedir.

 

En sık rastlanan bulgusu yanma şeklinde karın ağrısıdır. Bu karın ağrısının yanında keskin sıkıcı bir ağrı ve açlık veya boş mide hissine de sık rastlanır. Ağrılar süt, yemek, antiasitlerle hafifler; bu tahminen asidin etkisinin azaltılmasıyla olur. Ağrılar çoğu zaman gece uykusunu böler ve aynı zamanda günlerce aylarca bulunmaya meyillidir.

             Tedavi:

Tedavide amaç ağrıyı hafifletmek ve komplikasyonları iyileştirmektir Tedavi H2 reseptör antagonistleri(H2RAs), proton pompa inhibitörleri (PPIs), ve Antiasitler ile yapılmaktadır. Acil bölümünde tedavide başlangıçta antiasitler veya H2 reseptör antagonistleri kullanılır ve yapılacak olan ilk gözlemden sonra tedavi planlanır. Genelde acil bölümünde uygun olan budur. Ancak daha sonra detaylı inceleme mutlaka yapılmalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply