Osteoartrit
Eklem Kireçlenmesi
Halk arasında eklemlerin kireçlenmesi olarak bilinen Osteoartrit, genelde ileri yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bir eklem rahatsızlığıdır. Zamanla ve bazı dış faktörlerin de etkisiyle, eklemler gereksiz büyümeler ve çıkıntılarla tahribata uğrayarak dejenere olur. Bu da kişide, dejenere olmuş eklemlerin bulunduğu bölgelerde ağrı ve sızı şeklinde kendini gösterir. Kadınlarda daha sık görülür.
Osteoartrit Hastalığının Sebepleri
Osteoartrit yaşlanmaya bağlı olarak nüksedebileceği gibi, aşırı kilo ve çeşitli kazalar sonucu kıkırdakların tahrip edilmesi gibi sebeplerle bazen genç yaşlarda da görülebilir. Kimi zaman genetik olarak da geçer, birinci derece akrabalarının geçmişinde osteoartrit olan kişilerin, gelecekte bu eklem hastalığına maruz kalma riski yüksektir. Gut gibi, eklemleri kötü etkileyen bazı hastalıkları geçirmiş olmak da osteoartrite sebebiyet verebilir.
Osteoartrit Belirtileri
En sık görülen belirtisi, özellikle kişi hareket halindeyken gelen ve geçmeyen eklem ağrıları ve bölgede hissedilen tutukluktur. Bu belirtilere, ağrının olduğu bölgede şişkinlik meydana gelmesi ve bunun sonucunda rahat hareket edememe gibi belirtiler de eşlik edebilir. Eklem kireçlenmesi ; diz, bel, kalça ve boyun bölgelerinde daha fazla görülür.
Osteoartritte Tanı Koyma ve Tedavi Uygulama Süreci
Her diz ağrısı eklem kireçlenmesi hastalığına işaret değildir, ancak yine de doktora görünmek gerekir. Genelde muayene ve röntgen çekimleri ile hastaya tanı konulur. eklem kireçlenmesinin bilinen kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır, yapılan tedavi yöntemleri semptomları azaltmaya yöneliktir. İlaç ve fizik tedavi yöntemleri kullanılır, ileri vakalarda durum gerektirirse cerrahi müdahale yapılabilir. Hasta öncelikle, kilo sıkıntısı varsa, sağlıklı bir şekilde olmak üzere kilo vermeye çalışmalıdır. Bunun yanında, eklemleri zedelemeyecek bir egzersiz programı hazırlanır, hasta bu programı düzenli olarak yerine getirmeli, aksatmamalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve kremler verilerek kişinin günlük yaşam standartları yüksek tutmaya çalışılır. bir diğer çözüm ise Algoloji bölümü tarafından yapılacak enjeksiyonlardır.