Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı mukoza adı verilen ve orta kulağı kaplayan zarın iltihaplanması durumuna verilen sağlık sorunudur. Bu zar, geniz, burun ve östaki borusuyla irtibat halindedir. Östaki borusu ise ağızla, kulak arasında kulak zarını basınca karşı koruyan bölümdür.
Orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasında bulunur ve köprü görevi görür. Çekiç, örs ve üzengi kemiklerini barındırır. Bu kemikler aynı zamanda vücut içerisinde bulunan en küçük kemiklerdir. Orta kulak normalde, sesin etkili olarak duyulmasını sağlamak için hava ile doludur. Çekiç örs ve üzengi kemikleri bu hava boşluğuna doğru hareket işlemini gerçekleştirir. İltihap oluşması esnasında hava ile dolu olan kısım, sıvı ile dolmaya ve boşluğu döşeyen zar şişmeye başlar. Orta kulağın sıvı ile dolmasıyla birlikte bağlantılı olan östaki borusu tıkanır. Bu noktadan itibaren hastalık gerçekleşmiştir ve hasta şiddetli ağrı ve kulak tıkanması yaşamaya başlar.
Orta Kulak İltihabı Nasıl Oluşur?
Orta kulak iltihabının başlangıç evresi genel olarak gribal enfeksiyonla benzerlik gösterir. Burun ve geniz kaynaklı olarak akıntı ve tıkanıklık oluşur. Genizde oluşan ve enfeksiyonu oluşturan iltihap östaki borusu aracılığıyla orta kulağa taşınır. Ancak, östaki borusu kapalıdır. Yutkunma esnasında burun ve genizde oluşan basınç, östaki borusunda açılmaya sebep olur. İltihap bu açıklıktan içeri sızar.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabı kulak ağrısıyla baş gösterir ve en önemli belirtisidir. Hastalık akut döneminde iken çok şiddetli ağrı verir. Enfeksiyon kulakta yayıldıkça, vücut sıcaklığı artabilir ve ateş oluşur. Orta kulaktaki hava boşluğu iltihapla doldukça işitme kaybı gözlenir. Kulakta doluluk ve şişkinlik hissi oluşur. İltihabın yayılmasıyla birlikte, kulak zarı gerilmeye başlar. Bu noktada, ağrı en şiddetli haline ulaşır.
Kulak zarı iltihabın baskısıyla delinir ise, kulak yolundan iltihap akmaya başlar. Orta kulak iltihabının en belirgin ve görünür semptomudur.