Obezite Cerrahisi Merkezi
Obezite, vücut kütle indeksinin (BMI) 40 veya daha yüksek olması veya BMI 35 olması ve bunun eşlik ettiği hastalıklardır (Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, hiperlipidemi, hipertansiyon, inme, obstrüktif uyku apnesi, endometrial, prostat ve kolon, safra hastalıkları, reflü, hipertansiyon, psikolojik bozukluklar, osteoartirit). Obezite bu kadar ciddi bir sorundur ve yüksek prevalansı obez bireyleri ve uzmanları tedavi aramaya itmektedir. Obezite tedavisinde diyet, egzersiz, ilaç ve benzeri yöntemlerin yanı sıra yeni teknikler kullanılan cerrahi yöntemler de kullanılmaktadır. Cerrahiye neden olan sebepler incelendiğinde kilolu ve obez bireylerin çoğunluğunun diyetinin ağırlığını kontrol edemediği ve diyetlerini devam ettirebilecekleri tedavi programlarına “hazır” olamayacağı sonucuna varılabilir. Tedavisine devam edemediği için, büyük etki yaratan psikolojik sorunların giderilemediği görülmektedir. Şişmanlık cerrahisi obezite nedeniyle diğer sorunların iyileşmesinde, tamamen iyileşmesinde ve yeni sorunların ortaya çıkmasını önlemede oldukça etkilidir.
Obezite cerrahisinde kullanılan yöntemler ve cerrahi teknikler iki temel ilkeye dayanmaktadır. Birincisi, gıda alımı / mide rezervuarını sınırlandırmaya yönelik kısıtlayıcı girişimleri. İkincisi ise, alınan gıda miktarını sınırlandırmanın yanı sıra (küçük bağırsağın uzunluğunu azaltarak) emilimini engelleyerek kaloriyi kısıtlayan bozulma-malabsorptif müdahalelerdir. Bundan ayrı olarak, bazı girişimler iki temel ilke içerir ve “kombine” veya “melez” girişimler denir.
Mide balonu, genel anestezi gerektirmeden endoskopik olarak yapılabilir ve tam bir cerrahi işlem değildir. Bu yöntemde, tıbbî uygulama için özel özelliklere sahip bir balon kese içine endoskopik olarak yerleştirilir ve daha sonra şişirilir. Bu yöntem midenin daralmasını sağlar ve böylece midenin daha da küçülmesi nedeniyle aşırı yiyecek alımını engeller. Mide balonunun süresi maksimum 6 aydır. Balon 6 ay sonra çıkartılmalıdır.
Mide Bandı, sınırlı bir cerrahi prosedür türüdür. Ayarlanabilir mide bandı en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Temelde kedi bir kum saati gibi iki parçaya bölmek ve kalan küçük kısmı sayesinde daha az yiyecek (yaklaşık 20-30 cc) memnuniyetini sağlamaktır.
Tüp mide yöntemi, mide dikey kesilir, büyük kısmı çıkarılır ve midesi yaklaşık 2 cm çapında dar ve uzun yapılır. Bu yöntemi kullandıktan sonra erken safhada olan bireyler için katı yiyecekler almasına izin verilmez. Midenin hacmi azaltıldığı için yiyecek alımı azalır ve tokluk hissi hızlıdır, çünkü iştah hormonu olarak da bilinen Ghrelin çıkarılmış bölümünde kalır.