Lohusalıkta Yaşanan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki ilk altı haftayı kapsar. Kırk iki güne denk gelen bu dönemde yeni doğum yapmış kadınlarda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunlar fizyolojik ya da psikolojik değişmeler olabilir. Göz ardı edilmemesi gereken bu sorunlar ilerleyen zamanlarda daha da önemli bir hal alabilir. Yaşanan bazı rahatsızlıklar için çözüm önerilerine kulak vermek sağlık için faydalı olacaktır.
Doğum Sonrası Vajinal Akıntılar
Lohusalıkta rahim içinden gelen ve löşi diye adlandırılan akıntı, zamanla farklı yapıda ve renkte olabilir. Doğumdan yaklaşık dört hafta sonra bu akıntılar kesilir. Enfeksiyona müsait olan löşi akıntısı için hijyene dikkat edilmeli ve akıntılara karşı hijyenik pedler kullanılmalıdır. Akıntının yoğunluğuna göre pedler belirli saat aralıklarıyla değiştirilmelidir.
Kanamalar
Erken lohusalıkta görülen kanamalar beş yüz mililitreye kadar normaldir. Atoninin sebep olduğu kanamalar anormal bir seviyede olursa annenin yaşamı riske girer. Tedavisi içinse elle rahime masaj yapıldıktan sonra rahimin ve damar yolunun kasılması için uygun ilaçlar verilir. Tedavinin sonuç vermediği durumlarda acil operasyonlar gerekebilir.
Amniyon Mayisi Embolisi
Hayati tehlike arz eden durumlardan birisi de bebeğin amniyon sıvısının annenin kan dolaşımına girmesi ve önemli organlara giden damar yollarında tıkanıklığa yol açmasıdır. Tanı ve tedavisi çok zor olan bu durum birçok annenin ölümüne sebep olmuştur.
Enfeksiyonlar
Lohusalık humması olarak bilinen durum doğumdan sonraki ilk yirmi dört saatten itibaren görülen yüksek ateşle başlayan bir rahatsızlıktır. Üreme, idrar yolu ve meme enfeksiyonu en önemli nedenidir. Sık görülen bir diğer enfeksiyon ise rahim içi iltihaplanmasıdır. Genelde doğumdan sonraki üçüncü gün ortaya çıkar ve yüksek ateşle seyreder. Tedavi aşamasında ise yatak istirahatiyle birlikte sıvı desteği ve antibiyotik kullanımı uygulanır.
Melankoli ve Depresyon
Yeni doğum yapmış anne doğumdan sonraki günlerde karmaşık duygular yaşar. Bunlara sebep olarak hormonal değişiklikler gösterilir. Bir haftadan sonra ortadan kaybolan melankolinin uzun sürmesi durumunda anne depresyona girebilir. Bu durum sinirlilik, üzüntü, stres, gerginlik gibi durumlarla kendini gösterir. Bu dönemin atlatılmasında aile bireylerinin annenin yanında olması, onunla ilgilenmesi önemlidir. Sonuç alınamayan durumlarda ise bir uzman desteği şarttır.