karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kronik Hastalıklarla Baş Etmek - Bigdoctors

Kronik Hastalıklarla Baş Etmek

0

Kronik Hastalıklarla Baş Etmek

 

Kronik hastalık, her tedaviye rağmen o hastalığın kişide giderilememesi durumudur. Kronik hastalıklar ömür boyu kişide var olur. Bu hastalıklarda yapılan tedavi, hastalığın vücuda yapabileceği kötü etkileri ya da hastalığın daha çok ilerlemesini önlemeye yöneliktir.

Günümüzde sık görülen kronik hastalıklar:

 

-Diyabet hastalığı

-Hipertansiyon

-Astım

-Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı

           Neler yapılabilir?

 

Bu hastalıklar ilaçlarla, sağlıklı beslenmeyle, düzenli fiziksel egzersizlerle kontrol altında tutulabilir. Kronik hastalıkların ilerlemesini ve vücudun diğer yerlerini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla ilaç tedavisi yapılır. Bu ilaçlar hekim kontrolünde hastaya reçete edilir. Bu ilaçların hekimin uygun gördüğü şekilde kullanılması gerekir. Hekimden habersiz bırakılmamalı, hekimin direktif ettiği şekilde kullanılmalıdır. Kronik hastalığı olan kişi düzenli olarak hekim muayenelerine gitmeli, hastalığın durumu hakkında bilgi almalıdır.

 

Kronik tıkayıcı akciğer hastalığının en önemli nedeni sigaradır. Onun haricinde kronik hastalıkların birçoğunun nedenleri içinde sigara vardır. Bu yüzden sigara içen her hastanın sigarayı bırakması gerekmektedir.

 

Sağlıklı beslenme, kronik hastalığı olan kişilerde çok önemlidir. Örneğin; diyabet hastalarının şekerli gıdalardan uzak durması gerekir. Yüksek tansiyonlu hastaların yağlı gıdalardan uzak durması gerekir. Kronik hastalığı olan kişiler; her çeşit besin gruptan yemeleri gerekir. Özellikle fazla karbonhidratlı ve yağlı gıdalardan uzak durmaları onlar için daha faydalıdır.

Alkol kullanılıyorsa bırakılması gerekir. Yüksek doz alkol kullanımı yüksek tansiyona neden olur. Ayrıca alkol kullanımı kişilerin bağışıklık düzeyini düşürür. Kronik hastalığı olan kişilerde zaten bağışıklık seviyesi düşüktür, alkol kullanımı ile daha çok düşen bağışıklık sistemi ile kişiler daha fazla enfeksiyona yatkın hale gelirler.

 

Günlük en az 30 dakika yapılan fiziksel egzersiz vücut için birçok yarar sağlamaktadır. Kalp ritminin düzenlenmesinde, akciğer kapasitesinin ve havalanmasının artmasında, kan şekerinin düzenlenmesinde fiziksel egzersizin önemli rolleri vardır

Share.

About Author

Leave A Reply