Gastroskopi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?
Gastroskopi Nedir ?: Ağız, yutak, yemek borusu, mide ve ince bağırsak sisteminin kamera sistemi ile incelenmesidir.
Genellikle aşırı mide yanması mide ağrısı ve ağza acı su gelmesi gibi şikayetlerde başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme aşamasında doktorunuz sorunlu olan bölgenin fotoğraflarını çekebilmekte ve o bölgelerden patolojiye ve kültüre yönlendirilebilecek parçalar alabilmektedir. Midenizde yata yemek borunuzda herhangi bir yara olması, mide duvarının iltihabi durumu veya bakteri yoğunluğunun tespiti yapılabilmektedir. Ayrıca bu yöntemle sisteminizdeki doku anormallikleri de tespit edilebilmektedir.
Gastroskopi öncesinde Size mutlaka bir bilgi formu verilecektir. Bu bilgi formunu dikkatlice okuyun.
Gastroskopi için doktorunuz randevu saati belirleyecektir. Hastaneye yatışınız yapılacak ve size bir damar yolu açılacaktır. Daha sonra anestezi doktoru sizi muayene edecek ve size uygun sedasyon ilaçlarını hazırlayacaktır. Eğer kronik başka bir hastalığınız var ise ilgili doktordan konsültasyon isteyecektir. Hazırlıklarınız bittiğinde endoskopi ünitesine alınacaksınız. Vücudunuzun oksijenlenme düzeyini takip edecek SPO2 cihazı , kalp hızınızı ve tansiyonunuzu ölçecek monitörü size bağlayacaktır. Gastroskopi için anestezi doktoru tarafından açılan damar yolunuzdan ilaç yapacaktır. Daha sonra görüntüleme aparatı ile gastroskopi işleminiz tamamlanacaktır. İşlem sonrası 2-4 saat kadar hastanede müşahede altında kalacaksınız.
Doktorunuz taburcu olmadan önce sizi görecek ve patolojiye giden parçaların sonuçlarının çıkacağı tarihle ilgili bir bilgilendirme formu size verecektir. Tetkik sonuçlarınız geldiğinde tedavi planınızı yapacaktır. Bir çok hastalık başlamadan önlemimizi almalıyız. Bunu için alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmek ve gerekli gördükleri tetkikleri yaptırmakla yükümlüyüz. Bazı durumlar sizi yanlış yönlendirmemeli.
Doktor gastroskopi istedi para için yapıyor bunu diye düşünmeyin. Ama aynı zamanda da bu öneriyi bir başka doktordan da teyit etmeyi unutmayın. Yapılmayan bir işlem daha sonra çözümü olmayan rahatsızlıklara dönüşebilir. En büyük zenginliğinizin sağlığınız olduğunu unutmayın lütfen..