Kıl Dönmesi Belirtileri
Kıl dönmesi belirtileri öncelikle kuyruk sokumunda hafif şişlik ve kızarma ile başlar. Daha önceden hiç kıl dönmesi ise karşılaşmamış kişiler ilk başlarda kıl dönmesini fark edemeyebilir, bunu bir sorun haline getirmezler. Ancak kıl dönmesi belirtileri zaman ilerledikçe artmaya başlar ve zaman zaman oturmakta, eğilip kalkmakta bile zorluklar yaşanabilir.
Kuyruk sokumunda oluşan şişlik bir apse, irin ya da iltihap diye tabir ettiğimiz ağır kokusu olan pis bir sıvıdır. Bu sıvı ilk başlarda kendiliğinden akar ve sizi rahatlatabilir. Kıl dönmesi belirtileri arasında olan bu sıvı kendiliğinden aktığı zaman dokuda hasara neden olur ve iyileşmesi zaman alabilir.
Kuyruk Sokumunda Şişlik Olduğu Zaman Ne Yapılmalı?
Kuyruk sokumunda şişlik hissettiğinizde ve artık bu şişlik sizi rahatsız ediyorsa hiç vakit kaybetmeden hemen bir genel cerrahi uzmanına gidilmeli. Genel cerrahi uzmanı genelde teşhisi koymasının ardından şişlik olan bölgeyi 5 dk süren küçük bir operasyon ile boşaltır. Boşaltma esnasında önce o bölgeyi uyuşturacak bir iğne yapılır ve ardından bir kesi yardımıyla bölge kesilip iltihabın akması sağlanır.
İltihap çok pis kokulu olduğu için bu işlem sırasında burnunuzdan nefes alınması önerilmez. İşlem tamamlanır ve yaranızın üzeri gazlı bez yardımıyla kapatılır, ancak yaranıza dikiş atılmaz açık bırakılır. Daha sonra iltihaplanma olması durumundan açık yerden çıkması için açık bırakılır. Sadece geriye 2 günde bir pansuman yaptırılması kalır.
Kıl Dönmesi Belirtileri Başladığı Zaman Ne Yapılmalı?
Genel olarak kıl dönmesi belirtileri başladığı andan itibaren hemen bir genel cerrahi uzmanına gidilmelidir. Kesinlikle şişen bölge temiz tutulmalıdır. Ek belirti olarak iltihaba bağlı halsizlik olabilir, doktor tarafından iltihap alınması aşamasından sonra bu durumu önlemek için antibiyotik vererek bu iltihabı kurutacaktır. Kıl dönmesi belirtileri genellikle ameliyat edilene kadar tekrar eder.