Kemik Erimesi Osteoporoz
Kemik Erimesi (Osteoporoz ) Nedir ?
Kemik erimesi, sıklıkla görülen bir kemik hastalığıdır. Kısaca kemik erimesi olarak söylenmekte olup esasen kemikte kalsiyum oranının azalma durumudur. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde yaşam süresinin artması ile beraber osteoporoz, önemli bir problem olarak karşımıza çıkmıştır.
Ülkemizde daha önceleri çok fazla bilinmeyen kemik erimesi, (osteoporoz) son zamanlarda daha çok bilinmeye ve tedavi edilmeye başlandı.
Kemik erimesinde kemiğin darbelere olan karşı gösterdiği direnç azalır. Bunun sonucunda da basit düşme çarpmalarla beraber kırıklar görülebilir.
Genel olarak 40-45’li yaşlardan sonra ortaya çıkar. Ve yaş arttıkça görülme sıklığı da artar. Osteoporozu bir sorun olarak karşımıza çıkaran kırıkla olan bağlantısıdır.
Kemik erimesine bağlı olarak görülen kırıklar genel itibariyle kalça, omurga ve omuz bölgelerinde oluşmaktadır.
Kemik Erimesi Belirtileri
– Bel ağrısı
– Sırt ağrısı
– Boyun ağrısı
– Kambur ve öne eğik vücut sekli
– Boy kısalması
– Kalça, omurga ve el bileği gibi kemiklerde oluşan kırıklar
Doğuracağı Sonuçlar;
– Çok fazla ilerlemiş olan osteoporoz hastalarında kemik ağrıları olabilir. Bununla birlikte kemiklerde hassasiyet ortaya çıkabilir.
– Omurga ve kemiklerdeki kırılmalara bağlı olarak vücutta şekil bozuklukları oluşabilir ve ağrı ve kırıklar sebebiyle hasta giderek hareketsizleşir.
Kemik erimesinden (Osteoporoz) Nasıl Korunmalıyız ?
Osteoporozdan korunma çocukluk çağlarından başlanmalı ve bir ömür devam edilmelidir.
Kemik erimesi osteoporoz olarak da bilinen bu hastalıktan korunmak için yeterli düzeyde kalsiyum alınmalı ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
Kadınlarda yeterli düzeyde östrojen, erkeklerde ise yeterli testosteron hormon düzeyinin oluşmasını sağlar.
Çocukluk ve gençlik çağlarında güçlü kemiklerin oluşturulması ilerleyen yaşlarda osteoporoz’ dan korunmak için gereklidir.
Düzenli olarak spor, örnek olarak yürüyüş yapmak kemik kuvvetini arttırmada önemli bir yoldur