Katarak İçin
Gözün renkli kısmının hemen arkasında yer alan göz merceğinin şeffaf iken puslanması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Mercek veya lens in görevi göze gelen ışınları sinir tabakasına ileterek görüntünün net bir şekilde oluşmasını sağlar. Yaşlılık döneminde yoğun olmakla birlikte her yaşta inanda görülebilmektedir. Katarak için; çoğunlukla her iki gözde görülen lens proteinlerinin değişmesine bağlı olarak yavaş yavaş ilerleyen insi bir hastalıktır denilebilir.
Oluşum nedenleri nelerdir?
Lenste meydana gelen değişimlere bağlı olarak kataraktın oluşum nedenleri bulunmaktadır. Çocuklarda olursa metabolik rahatsızlıklar, akraba evlilikleri, gebelikte ilaç kullanılması, mikrobik durumlar olarak sıralanmaktadır. Göze gelen darbelerde etkilidir. Şeker hastalarında, göz içi iltihabı olduğunda, böbrek rahatsızlığında, yüksek kan basıncı olduğunda ve uzun süre kortizonlu tedavi sonucunda katarak görülebilir.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Gece araba kullanmak, okumak gibi aktivitelerde bozulma olur. Renkleri mat ve görüntüleri bulanık ve kirli görme, çift görme, gözlük numarasının sık sık değişmesi gibi belirtileri vardır. Hastanın günlük ihtiyaçlarını karşılayamaması, gözde iltihap oluşmuşsa, göz tansiyonu yükseliyorsa, şaşılık riski altında olunduğunda hemen tedaviye alınır.
Katarakt tedavisi nasıl olur?
Ameliyat edilerek tedavi edilir. Farklı ameliyat teknikleri vardır. Tümünde lokal anestezi yapılarak 30 dakikayı aşmayan operasyonlardır. Gözün içine girilerek merceğin tamamı ve ya ön tarafı kesilip alınır, yerine yenisi koyulur. Bazen 2. Ameliyat kadar yeni mercek konmadan beklenebilir. Ameliyat sonrası gözler bandajla kapatılır. Gözler ovuşturulmamalıdır. İş hekiminize danışarak işinize başlayabilirsiniz. Aynı şekilde yüzü yıkamak, banyo yapmak, denize havuza girmek için hekimin önerilerine göre hareket etmek önemlidir. Ameliyat sonrası damla, pomat, tablet vb. verilmişse kullanımı çok önemlidir. Bunları kullanırken eller steril olmalı ve ilaçlar göze değdirilmemelidir. .