KASIK FITIĞINDA LAPAROSKOPİK CERRAHİYİ BAŞARI İLE UYGULUYORUZ
Op. Dr. Necdet DERİCİ kasık fıtığında laparoskopik cerrahi yönteminin yapılmasının oldukça zor olduğunu belirterek ” Türkiye’de cerrahların %1’i, Avrupa’da da %25’i kasık fıtığı ameliyatlarını laparoskopik olarak yapabiliyor.
Op. Dr. Necdet Derici kasık fıtığında laparoskopik cerrahiyi ender kullanan hastanelerden birisi olduklarını söyleyerek ‘Laparoskopik cerrahi, teknik olarak yapılması zor ameliyatlar. Bu yüzden cerrahlar fıtık ameliyatlarını daha çok konvalsiyonel yani açık olarak yapıyorlar.
Türkiye’de cerrahların %1’i, Avrupa’da da %25’i kasık fıtığı ameliyatlarını laparoskopik olarak yapabiliyor.
” Laparoskopik Cerrahide hastalar 3-4 günde işlerine dönebiliyor. ”
Toplumda en sık yapılan ameliyatların fıtık ameliyatları olduğu bilgisini veren Derici, ‘ İnsanların % 4’ü hayatının bir döneminde mutlaka fıtıkla karşılaşıyor.
Fıtık ameliyatları kapalı ( laparoskopik ) ve açık ( konvansiyonel ) olmak üzere 2 şekilde yapılıyor. Açık fıtık ameliyatlarında hastalar ameliyattan sonra 3-4 hafta sürede normal hayatına dönebiliyorken, kapalı fıtık ameliyatlarında bu süre 3-4 güne düşebiliyor.
Ayrıca bu hastalar kapalı kasık fıtığı ameliyatlarında ameliyattan sonra daha az ağrı duyuyorlar. Daha erken ayağa kalkıp daha erken işlerine dönebiliyorlar. Operasyon süresi 15 dakika ile 45 dakika arasında kısa bir zaman dilimini kapsıyor.
” Genellikle yamalı ameliyatları tercih ediyoruz ”
Kasık fıtığının erkek ve kadınlarda eşit oranlarda görüldüğüne değinen Derici, ‘ Karın içi basıncımızı arttıran her faktör fıtık riskini arttırıyor. Gebelikten tutun öksürmek,ıkınmak,kabızlık,ağırlık kaldırmak,kalp ve akciğer hastalıklarına kadar pek çok faktör fıtık gelişmesini arttırıyor.
Vucüdun bağ dokusu zayıfsa buna kabızlıkta eklenirse fıtık oluşma riski artıyor. Vucudun her yerinden dışarıya doğru bir şişlik, yumru oluşmuşsa ve şiddetli ağrı yapıyorsa fıtık oluşmuş demektir. Fıtığın tek tedavi yöntemi ise cerrahidir. Fıtıklar genellikle yamalı ve yamasız olmak üzere 2 şekilde ameliyat yapılıyor.
Dikişle kapatıldığında gerginlik oluşuyor. Yama ile kapatıldığında ise gerginlik olmuyor. Gerginlik olmadan yapılan bu ameliyatlarda fıtığın tekrarlama riski daha az o yüzden genellikle yamalı ameliyatları tercih ediyoruz. Hem açık hemde kapalı fıtık ameliyatlarında yama usulünü kullanıyoruz’ şeklinde konuştu.
Op. Dr. Necdet DERİCİ