Kanser İle Yaşam Önerileri
Birçok kanser hastası ve kanserden iyileşmiş olanlar, tedaviden ve relapsdan sonra kanserin yeniden ortaya çıkmasından endişe duyuyorlar. Bazı araştırmalar, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında olumlu bir yaşam tarzı değişikliği yapmak, kanser tekrarını ve ikinci kanseri önlemeye faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, kanserden kurtulan bazı kişiler aşağıdaki sağlık sorunlarından bazıları gelişebilir:
- Obezite veya fazla ağırlık
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol seviyeleri
- Diyabet
Kanserden sonra, yukarıdaki sağlık problemlerini önlemek veya kontrol altına almak için sağlık ekibi ile konuşabilirsiniz. Sağlığınızı ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için aşağıdaki öneriler verilebilir:
- Sağlıklı yiyecekler yiyin
- Güvenli ve etkili fiziksel faaliyetler yapın
- Tütün ürünlerinden uzak durun
- Alkol kullanımını sınırlama
- Stres yönetimi için olumlu bir perspektif kazanmak
Kanserli hastalar için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları önemlidir. Taze meyve ve sebzeleri tüketmek, işlenmiş gıdalardan kaçınma, düşük yağlı ve besleyici gıdalar seçme ve kanser tedavisinden sonra gücünüzü geri kazanma yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme; aynı zamanda kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, obezite ve diyabet riskini azaltmaktadır.
Uzmanlar; sebze ve meyveler gibi bitki esaslı gıdalar, tam tahıllar, yağsız proteinler ve az yağlı süt ürünleri. Ayrıca, mümkün olduğunca çok işlenmiş gıdadan kaçınılması ve sınırlı miktarda kırmızı et ürünü tüketilmesi önerir.
Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı yaşamın önemli bir parçasıdır. Kanser tedavisinden sonra fiziksel olarak aktif olmak aşağıdaki avantajları sağlayabilir.
- Endişe ve yorgunluğu yok eder.
- Kendine saygıyı geliştir.
- İyimser hislerinizi arttırır.
- Kalp sağlığını geliştirir.
- Sağlıklı, ideal ağırlığı korur.
Uyku sorunları, kanser hastalığına bağlı yorgunluk ve tedavinin ortaya çıkardığı yan etkiler için Profesyonel sertifikalı sağlık ve fitness uzmanları konuşmanız size yardımcı olabilir. İşte egzersiz yapmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Uzun süre fiziksel olarak aktif değilseniz, günde 10 dakika yürüyüşe başlayabilirsiniz.
- Günlük faaliyetlerinizde alışveriş merkezine yürüyebilir, yatılı yerine merdivenle çıkabilirsiniz.
- TV izlerken veya müzik dinlerken egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz.
- Arkadaşlarınızla konuşarak, birlikte bir grup egzersiz hazırlayabilirsiniz.
- Yorgun hissederseniz, daha iyi enerjiniz olduğunda egzersiz yapmaya başlayın. Herhangi bir fiziksel aktiviteye başlamadan veya egzersiz programına başlamadan önce, hekiminizle görüşün.
- Bunun dışında ağrılarınız ve yorgunluğunuz için Algoloji ve ozonterapist ile görüşmenizde size katkı sağlayacaktır.
- Tedaviniz için ne olursa olsun, tedavinizden sorumlu hekiminize danışmayı unutmayın