Kan Şekeri Seviyeleri
Kan şekeri hem açlık, hem de tokluk olarak ölçülmektedir. Sağlıklı bir insanda kan şekeri seviyeleri açlık olarak ölçüldüğünde 90 mg/dl olmakta, tokluk kan şekeri olarak ise 140 mg/dl olmaktadır. Eğer açlık kan şekeri 80 mg/dl ve üzerinde olursa hastaya mutlaka şeker yüklemesi yapılacaktır. Bu testler 75 gram glikoz kullanılarak ve 3 saat aralıklarla yapılmaktadır. Ve sonrasında ise her saat başında bireylerin insülin ve şeker seviyelerine bakılır. Şeker hastalığı olma ihtimali ailede şeker hastası olan bireylerde ve fazla kilolu olanlarda çok daha yüksek olacaktır. HbA1c değerinin yüksek olması durumunda ise bireylerde gizli şeker bulunacaktır.
Açlık Kan Şekeri Yüksek Olduğunda
Şeker yüklemesi yapılmalı ve her saat başında insülin değerleri kontrol edilmelidir. Bunun yanında gizli şeker ihtimali de gözden geçirilmeli ve özellikle ailede şeker hastası varsa bu testler yapılmalıdır.
Hamilelikte Kan Şekeri Kaç Olmalı
Hamilelik dönemlerinde kan şekeri için OGTT testi yapılır ve her saat başı yapılan kontrollerde şeker miktarının yavaş yavaş düşmesi normal olacaktır.
Diyabetli Hastalarda Kan Şekeri Seviyesi
Şeker hastalarında ise normal sayılan kan şekeri değeri 100 mg /dl’nin altında olması gereklidir. Tokluk kan şekeri değerinin ise 140 mg/dl olması normal olacaktır. Bu değer 60 yaş ve üzeri kişilerde daha yüksek olabilir. Açlık değeri 110 mg/dl olurken tokluk kan şekeri ise 180 mg/dl değerine kadar çıkabilmesi de normal sayılacaktır. Gizli şeker değerleri ise 6,5 barajının altında olması gereklidir.
Pankreas bezi tarafından salgılanan insülin hormonun yeterli olmadığı durumlarda şeker hastalığı meydana çıkabilir. Kan şekerinde yaşanan yükselme kendini gösterir. Bunun sonucunda organlar üzerinde çeşitli hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarında kan şekerinin sürekli kontrol altında kalması gereklidir.