karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kamburlukla İlgili Bilmeniz Gerekenler - Bigdoctors

Kamburlukla İlgili Bilmeniz Gerekenler

0

Kamburlukla İlgili Bilmeniz Gerekenler

 

Kamburluk sırtta yamukluk olarakta bilinen insan vücudunun bazı nedenlerden dolayı öne doğru gitme ihtiyacı veya isteğidir. Belde bulunan kasların zayıf düşmesinden ve gevşek bir şekil almasından kaynaklı ortaya çıkar. Tıp da bu hastalığın adı kifoz olarak adlandırılır. Kambur doğmadıysanız bir farklı şekilde deyişle kamburluğunuz zamanla oluştu işte o zaman bunun bir tedavisi yani bu hastalığı ortadan kaldırmak için hareket vs. zamanla düzeltebilir.

Eğer bir insanda kamburluk var ise o insan normal sağlıklı (kambur olmayan) bir insandan daha fazla yorulmuş hisseder. Aynı zamanda kambur duran kişi fark etmese de kamburluk dışarıdan fazla güzel bir görüntü değildir.

 

KAMBURLUĞUN SEBEPLERİ NELERDİR

 

Kambur olmanın en önemli sebeplerinden birisi ise bel de bulunan kaslarda güç olmamasıdır. Duruş bozukluğu da buna sebep olabilir yani eğri durma yanlış çalışma, oturma, yatma, eğilme, kalkma pozisyonu gibi. Çalıştığımız masa eğer boyumuza göre kısa ise o masa çalışırken fark etmeden belimizi veya boynumuzu eğmemize sebep olur. Masanın kısa olması gibi bunun tam tersi olarak oturduğumuz koltuk da masaya göre uzun olabilir. Hastalık olarak ise kemik erimesi, omurga kırıklıkları, tüberküloz, iyi huylu tümör, felç teşhisi gibi daha birçok bunlar gibi kamburluğa sebep olabilir. Kamburluk çok aşırı derecede kitap okuyan, bilgisayarda olması gerektiğinden fazla vakit geçiren, iş hayatı bilgisayar üzerine kurulu olan ve uzun ders çalışan insanlarda sık rastlanır.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

 

Tedavi evresinde erken teşhis ile beraber erken tedavi oldukça büyük önem taşır. Eğer kamburluk çocuk yaşlarda teşhis edilirse belki önüne geçilebilir ama ileri yaşta teşhis edilen kamburluğu önlemek imkansızdır. Erken yaşta tercih edilen tedavi çoğunlukla kifoz ameliyatıdır. Bu ameliyat olan kamburu tamamen bitirmese de normal boyuta taşır. İlerleyen yaşlardaki hastalarda ise kifoz da kullanılan fizik tedavi hareketleri tedavi yöntemi olabilir. Kifoz için korse ve yine çocuklarda olduğu gibi kifoz ameliyatıdır. Her kifoz seviyesi için ayrı bir tedavi yöntemi kullanılır. Bu kifoz seviyesini doktorunuzun yaptığı bir test belirler. 55 ile 70 arası bir seviye kifoz hastasında korse kullanımı önerilmektedir. 50 ve 55 arası bir seviyede ise fizik tedavi egzersiz yöntemi kullanılabilir. 70 ve daha üstü seviye hastalarda ise kifoz ameliyatı tek çözüm olarak gösterilebilir.

 

KAMBURLUĞU ÖNLEMEK

 

-Ters bir şekilde mekik çekmek

-Sırt üstü yüzmek

-Barfiks

-Plates topunun da olduğu pilates egzersizleri yapmak.

 

 KAMBURLUK BELİRTİLERİ

 

-Bel kısmında kamburluk olması ve kambur bir şekilde iş yapmak.

-Gün içinde anlık ya da uzun zamanlı sırt ağrıları çekilmesi. Düzensiz kasılma ve ağrıların yaşanması.

-Omurga kısmında gün içinde tutulmaların yaşanması ve bu yüzden hayatın kısıtlanması.

-Omurgada sızlamalar ve acımaların hissedilmesi .

-Çok az iş yapılsa da yapılan işe kıyasla kat kat fazla yorgun olunması ve bitkinlik durumunun sürekli kalıcı olması.

 

KAMBURLUK TİPLERİ

 

Kamburluk birkaç tipe ayrılabilir. Bunların bazıları doğuştan gelirken bazıları ise sonrasından duruş bozuklukları ve kemik gelişimi sırasında yapılan yanlış davranışlar ile meydana gelmektedir. Bunlardan bazıları:

 

-Doğuştan Kamburluk

 

-Çeşitli tramvalar sonucunda oluşan kamburluk

 

-Yetişkinlik dönemine geçişler esnasında özellikle erkeklere nazaran kızlarda daha baskın görülen bir diğer kamburluk türü de postüral kamburluktur.

 

-Ergenlik döneminde görülen bir diğer kamburluk çeşidi de scheuermann kamburluğudur.

 

-Cenin gelişirken bebeğin kemiklerinde meydana gelen yanlış büyümeler de bir takım sorunlara yol açabilmektedir. Bu kamburluğa irsi kamburluk denir.

 

NOT: Kamburluk belirtilerini fark ettiğiniz anda bir uzmana danışınız. İlerlemesi durumunda iç organlara basınç yapan hastalıklara dönüşebilmektedir. Sağlık açısından önemlidir.

Share.

About Author

Leave A Reply