Kalp Çarpıntısının Nedenleri ve Tedavisi
Kalp ritminin rahatsız edecek şekilde hissedilmesi ve çarpmasıdır. Kalbin daha güçlü ve hızlı şekilde ya da düzensiz şekilde çalıştığı her türlü durumda kalp çarpıntısı hissedilir. Kalp çarpıntısının sürekli olarak hissedilmesi normaldir. Kalp çarpıntısı bir hastalık değil, günlük hayatta yapılan aktivitelerden etkilenerek atar. Bazen de kalp çarpıntısı kalp hastalıklarına işaret etmektedir.
Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?
– Sürekli hareket halinde olmak ya da egzersiz yapmak,
– Aşırı şekilde sigara kullanımı,
– Endişe, korku, stres, bunalım ve sinirli olmak
– Aşırı düzeyde alkol kullanımı,
– Kalp rahatsızlıkları,
– Asitli içecekleri fazla kullanmak,
– Demir eksikliği,
– Depresyon ve diyet ilaçlarının kullanımı,
– Ani sevinç ya da korku,
– Vitamin eksikliğin olması,
– Fazla heyecan,
– Uzun süreli yoğun çalışmalar kalp çarpıntısının nedenlerini oluşturmaktadır.
Kalp çarpıntısının belirtileri
Bu tür durumlarda kalp çarpıntısı, kalbin düzensiz şekilde atması ritmi ve tekleme gibi karşımıza çıkmaktadır. Yani göğüste bir dolgunluk, hafif terleme, baş dönmesi, gözlerde kararma, deri renginin değişmesi, kulaklara uğultusu sesi şeklinde hissedilmesi, göğüs ağrısı ve sıkışması olarak görülür.
Kalp çarpıntısını tedavisi
Kalp çarpıntısının tedavinin yapılabilmesi için çarpıntının hangi sebepten dolayı kaynaklandığını bilmek gerekir. Genellikle kalp normal olduğu zamanlarda tedavi gerekmemektedir. Bu konuda önce bireylere düşen görevi ve sorumlulukları yerine getirmeleri gerekir. Gerektiği zamanlarda kalp çarpıntısını azaltacak ilaçlar kullanılmalı ve doktor kontrolünde alınmalıdır. Eğer çarpıntı başka doku veya organdan kaynaklanıyorsa bunun nedenleri araştırılmalıdır ve doktorun verdiği ilaçlara devam edilmelidir. Önlem olarak çarpıntı ile karşı karşıya kalındığı zaman kesinlikle panik yapılmamalı ve korkup telaşlanmamak gerekir. Rahat bir yerde oturup dinlenilmelidir. Soğuk içecek kesinlikle içilmemelidir. Kalp çarpıntısı için doktorun vermiş olduğu ilaçları günü gününe kullanmak ihmal edilmemesi gerekir.