Hepatit B Nedir
Hepatit
Vücudun toksik maddelerden arındırılması, protein, karbonhidrat, yağ metabolizmalarının düzenlenmesi, enerji depolanması, hormon düzeninin sağlanması, vücut bağışıklığının ve vücut ısısının düzenlenmesi, safra asitlerinin ve kan pıhtılaştırıcı maddelerin üretilmesi gibi birçok görevi olan karaciğerde enfeksiyon sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Hepatite neden olan birkaç etken bulunmaktadır. Alkol ve madde kullanımı, otoimmün hastalıklar, karaciğerin toksik maddeler tarafından zehirlenmesi bu yollardan bazılarıdır. Ancak asıl hepatit etkenleri virüslerdir. Virüslerin çeşitlerine göre Hepatit hastalığı A,B,C,D ve E şeklinde gruplara ayrılmaktadır.
Hepatit Belirtileri Nelerdir
Hepatit olan bir kişide halsizlik, ateş, deride ve özellikle gözlerde sarı renk, idrar renginde koyulaşma, bulantı, kusma karın ağrısı görülebilir. Hastanede yapılacak kan testinde serum bilirubin ve aminotransferaz düzeylerinde artış tespit edilmektedir.
Hepatit B Nedir
Hepatit B, virüsler yoluyla oluşan Hepatit hastalığının 5 çeşitinden biridir. Özellikle kan transfüzyonu sonrasında, madde bağımlılarının ortam enjeksiyon kullanımı ile, hasta kişinin tıraş bıçağının, tırnak makasının, diş fırçasının kullanılmasıyla, hijyenik olmayan kulak deldirme operasyonlarında, ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca Hepatit B hastası hamile bir kadının bebeğe de hastalık bulaştırma riski bulunmaktadır. Hepatit B, viral hepatitler içinde koruyuculuk oranı yüksek bir türdür. Hastalıktan korunmak için aşılama yapılmaktadır. Bu aşılar TwinRix, Engerix-B, Recombivax HB’dir.
Hepatit B Tedavisi
Hepatit B genellikle akut bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmeyen, 6 aydan uzun süren kronik Hepatit B hastalığı karaciğere kalıcı zararlar verebilir, siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir. Tedavide hastalığın semptomları azaltılarak hastanın yaşam kalitesi artırılmaktadır. Sağlıklı bir beslenme planı oluşturulur ve hastanın dinlenmesi sağlanır. Ayrıca tedavi için kullanılan ilaçlar da mevcuttur. Bunlar interferonlar, nükleosit ve nükloetid analoglarıdır. Ancak bu ilaçların çeşitli yan etkileri mevcuttur. Her Hepatit B hastasının tedavisi eşit olmamaktadır. Doktorlar hastalığın evresini, ciddiyetini ve hastanın özelliklerini dikkate alarak tedavi planı belirlemektedir. Hepatit belirtilerinin gözlendiği veya şüpheli olan durumlarda doktora gitmek erken teşhis için oldukça önemlidir.