karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Hastanız Yoğun Bakımda mı yatıyor ? Bunlara dikkat etmelisiniz!!! - Bigdoctors

Hastanız Yoğun Bakımda mı yatıyor ? Bunlara dikkat etmelisiniz!!!

0

Hastanız Yoğun Bakımda mı yatıyor ? Bunlara dikkat etmelisiniz!!!

 

     İnsan oğlu yüzyıllar boyunca çeşitli hastalıklarla yüz yüze gelmiş ve bu hastalıklardan da yaşamını yitirmiştir. Tıbbın gelişmesi ve teknolojinin ilerlemesi ile bir çok hastalığa karşı ne yapması gerektiğini öğrenmiş ve bir çok başarı kazanmıştır.

     Bu makalemizde işleyeceğimiz konu hastaların yoğun bakım ünitesinde tedavileri ve bakımları olacak.

      Hastanız yoğun bakım ünitesine kabulü ile başlayan ve tedavi ve takibini içeren bu yazıda bir çok konuyu ele alacağız.

     Hastanın yoğun bakıma kabulü

     Yoğun bakımlar 1,2 ve 3 ncü basamak yoğun bakım olarak 3 guruba ayrılır.

    Birinci basmak yoğun bakımlarda kalp spazmı, nörolojik tablosu bozuk hastalar, koah ve solunum yetmezlikleri gibi solunum cihazına ihtiyacı olamayan hastalar kabul edilir

    İkinci basamak yoğun bakımlarda solunum cihazına ihtiyaç duyan tüm hastalar 2. basamak yoğun bakım hastası olarak kabul edilir

    Üçünçü basmak yoğun bakım hastaları ise solunum cihazına bağlı ve aynı zamanda Akut böbrek yetmezliği, multi organ yetmezliği beyin kanamaları, sepsis gibi çok daha   kritik hastaları kapsar.

       Hastanız herhangi bir yoğun bakım ünitesine kabul edildiğinde soğukkanlılığınızı kaybetmeyin. Sizin yakınınız için ünitede ne gerekiyorsa yapılacaktır. Hastanın gerekli tedavisi başladığında Yoğun bakım sorumlu doktoru hastanız ile ilgili detaylı bir bilgi almak için sizinle konuşacak ve belli başlı sorular soracaktır.

    Hastanın bilinen rahatsızlıkları

    Kullandığı ilaçlar

    Geçirilmiş ameliyatlar

    Kan transfüzyonu yapılıp yapılmadığı

   Trafik kazası vb olaylar geçirip geçirmediği, platini olup olmadığı gibi

    Örneğin hastanızın kanser tanısının ne zaman konulduğu ile ilgili net bir cevabınız yoksa vermeyin. Öğrenip kendilerine ileteceğinizi söyleyin. Çünkü kayıtlara geçecek her bilgi hastanızı kaybettiğinizde ölüm belgesine yazacaktır. Hastanızın sonraki hukuki işlemlerinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Örneğin hastanızın bankadan çekilmiş kredisinde hayat sigortası kanser tanısından sonra ise hayat sigortası borcun geri kalanını ödemez. öncesinde ise hayat sigortası borcu ödeyecektir.

    Hastanıza yapılan ilk muayene sonrasında gerekli olan doktor konsültasyonları istenecektir. Kardiyoloji ,Nöroloji ,Göğüs hastalıkları vb gibi. Sonrasında hastanıza gerekli testler yapılacaktır. Bu arada hastanız dan boğaz, kan ve idrar kültürü gibi kültürler alınacaktır. Bu da hastanızı korumak amaçlı yapılan bir uygulamadır. hastanıza yapılacak tedaviyi belirleyecektir.

    Hastanız gerekli işlemlerinin ardından bütün gereken parametrelerinin takip edildiği ve tüm gerekli desteğinin verildiği bir sürece girecektir. Bu süreçte hastanızın tüm parametreleri saatli olarak takip edilmeye başlanmıştır. Gerekli görülen hastalar 15-20 veya 30 dakikalık aralıklarla da takip edilecektir.

   Bu arada hastanıza 2 saatlik aralıklarla pozisyon verilmektedir. Bazı durumlar hariç. ameliyat olmuş hastalar trafik kazaları vb  gibi.

   Hastalarda genel olarak ilk 72 saat çok kritik geçer. Burada çok hızlı cevaplar alınabildiği gibi tedavi sürecinin uzayıp uzamayacağı da netlik kazanır. Hastanızın bu süreçte tüm parametreleri kayıt altında ve takip altındadır. Doktorunuza 72 saat sonra nelerle karşılaşabileceğinizi sorabilirsiniz.

   Hastanızın pozisyon verilmesi çok önemlidir. Zira yatağa değen bölümler baskı ve oksijensiz bir alan oluşturacağından hastada dekübit denilen bir yara oluşmasına neden olur. Buda hastanıza yeni bir sıkıntı olmasına neden olur. Bu konuda doktorunuzu suçlamayın. Bu yatak yarası dediğimiz olgu bazı hastalarda ciltlerinin hassasiyeti ve diğer özelliklerinden dolayı çabuk oluşurken bazı hastalarda daha geç oluşabilir.  Hastanızın yaşı, diyabeti, cilt özellikleri de yatkınlık açısından önemlidir.

    Yapmanız gerekenlerden bir tanesi de hastanızın özelliklerini doktorunuza yattığı gün iletmek ve hastanızı daha iyi tanımasını sağlamak olacaktır. Doktorunuz gereken önlemleri gerekli tıbbi ekipmanı ve hastanız bakan sağlık görevlisine kadar her şeyi organize edecektir. Hastanızın günlük alması gereken sıvıdan , çıkarttığı idrara , alması gereken kaloriden, ilaçlara verdiği tepkiye kadar her şeyi takip ediyor olacaktır.

   Doktorunuzu ve hastaneyi yeterli olarak görmüyorsanız hastanızın epikrizini alıp başka bir hastaneye götürmeniz mümkündür. Hastaneler ve doktorlar ile ilgili bildiğinizi düşündüğünüz veya kulaktan dolma söylemlere inanmayın. O hastane her açıdan sağlık bakanlığı, Sağlık il müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüğü tarafından denetlenmektedir.

   Hastanızla ilgili gördüğünüz bir eksiği doktorunuza iletin. Gerekli müdahalenin yapıldığını veya yapılmama sebebini öğreneceğinizden emin olabilirsiniz.

   Daha detaylı bilgi için facebook sayfamızdan mesaj yazabilir. yada iletişim telefonlarımızdan bize danışabilirsiniz.

Serkan Yüksel

Share.

About Author

Leave A Reply