Hamilelikte Varis
Varis genellikle kadınlarda görülen, toplardamar şişmesi ve genişlemesi hastalığıdır. Hem sağlık açısından hem de estetik açıdan hoş bir görüntü oluşturmayan bu damarlarla hamilelik döneminde daha sık karşılaşılır. Üstelik hamilelik döneminde ortaya çıkan varisin %5- oranında kalıcılığı söz konusudur. Bu dönemde oluşan varisler aynı zamanda bebek için de tehlike oluşturabilir. Bu sebeple hamilelikte varis takibi yapılması önemlidir. Toplardamarlarda kan birikeceği için kalp dolaşımın sağlanması adına daha çok pompalanacak ve bu da kan hacmini azaltacağından ani baş dönmelerine hatta düşmelere neden olacaktır.
-Birinci derece varisler
Çapı 1-3 mm arasında değişen varislerdir. Bu varisler çok ağrı oluşturmayacağı gibi cilt dışında da belirginleşmez. Hafif de olsa ağrı şikayetiyle gelen hastalar tedavi edilir.
– İkinci derece varisler
Çapı 4-5 mm ye kadar büyüyen varislerdir. Ağrı oluşumu söz konusudur ve cilt dışından rahatlıkla fark edilir.
– Üçüncü Derece Varisler
Bacaklarda şişme söz konusu olur. Ağrı şiddetlidir ve ayağa kalkma sırasında geçici kramplar yaşanabilir.
– Dördüncü Derece Varisler
Ayak bileklerinde koyu renk morluk ve şişlikler görülür. Şiddetli ağrı ve sızı söz konusudur.
– Beşinci derece varisler
Yürüme fonksiyonunu engelleyen bu varislerde Ayak bileklerinde yara oluşumu gözlemlenir.
– Altıncı derece varisler
Bu varis türleri tedavi edilse dahi sonuç vermeyebilir. Ayak bileğinin genellikle iç kısımlarında büyük yaralar oluşur.
Hamilelikte varisi önlemek için ne yapılabilir?
Varisin başlıca nedenleri arasında uzun süre hareketsiz oturmak ya da ayakta kalmak vardır. Hamilelik döneminde de bu durumlardan kaçınılmalı, sık sık kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Uzun süre sıcak suda banyo yapmaktan kaçınmalı ve güneşli havalardan uzak durulmalı, yürüyüş sonrası bacaklar soğuk su ile yıkanmalıdır. Uyurken ya da uzanırken ayaklar kalp seviyesinden yukarıda tutulmaya özen gösterilmeli ve eğer doktor kontrolündeyse varislere özel üretilen çoraplar giyilmelidir.