Gut Hastalığı Tedavisi
Gut hastalığı yaşa, cinsiyete ve ırka göre farklı prevelans gösteren romatizmal bir hastalıktır. Gut halk arasında zengin hastalığı olarak da bilinmektedir. Vücut sıvılarında aşırı ürik asit birikmesiyle birlikte eklem yerlerinde ürik asit kristalleri birikmeye başlar. Özellikle ayak baş parmağı ekleminde şiddetli ağrı ile kendini gösteren gut nadiren de olsa birkaç eklemi birlikte de tutabilir. Şiddetli ağrının yanında şişme de görülmektedir. Parmak çok hassas bir hal alırken şişme, kızarıklık ve özellikle geceleri kendini hissettiren şiddetli ağrı bir arada görülür. Gut hastalığını teşhis etmek için kanda bulunan ürik asit seviyelerine bakılmaktadır.
Gut Hastalığının Nedenleri
Yaş, cinsiyet, kalıtım, beslenme, alkol kullanımı, obezite, dislipidemi, diyabet ve kullanılan bir takım ilaçlar gut hastalığına neden olabilmektedir. Özellikle 40-50 yaşlarında erkeklerde, şişman kişilerde, ailesinde gut hastası olanlarda daha sık görülmektedir. Aşırı alkol tüketimi, aşırı kırmızı et ile beslenme, tansiyon ve şeker hastalığının varlığı gut için risk faktörleridir. Genel bir ifade ile söylemek gerekirse kişinin vücudunda aşırı ürik asit üretimi mevcut olabileceği gibi böbreklerden yetersiz düzeyde ürik asit atılımı da gerçekleşebilir.
Gut Hastalığı Tedavisi
Gut tedavisi hem atak anında ağrının azaltılmasını hem de atak dışı zamanlarda hastalığın tedavi edilmesini kapsayacak şekilde yapılmaktadır. Ataklar başladığında steroid olmayan ağrı kesiciler verilerek ağrının azalması sağlanır. Tedavi edici olarak ise ürik asit üretimini azaltan ve ürik asit atılımını artıran ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastanın durumuna göre doktor tarafından seçilerek uygulanır. Kolsişin, burazolidin, non steroid ağrı kesiciler, kortikosteroidler, allopurinol gibi ilaçlar tedaviye girebilir. İlaç tedavisinin haricinde hastanın da kendince alması gereken önlemler mevcuttur. Aşırı kırmızı et tüketiminden, alkol kullanımından, obeziteden, sakatatlardan uzak durmalı, bol miktarda su içilmeye çalışılmalıdır.