GDO lu Ürünlerin Sağlık Açısından Zararları Nedir?
GDO’nun açılımı Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’dır. Günümüzde Genetik Mühendislerinin üzerinde çalıştığı organizmaların genlerinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan yeni organizmaya verilen isimdir. Ortaya çıkan bu yeni organizma daha önceden de var olan diğer organizma ile aynı tür sayılabilmektedir. GDY’nin açılımı ise Genetiği Değiştirilmiş Yiyecekler’dir. Günümüzde yine Genetik Mühendislerinin geliştirdiği tekniklerle yiyeceklerin genetik yapısı insanların istekleri yönünde değiştirilerek piyasaya sunulmaktadır. Tarihsel olarak incelediğimizde GDO’nun ilk ortaya çıktığı tarih 1973 yılıdır ve ilk üretilen GDO bir bakteridir. E. Coli adındaki bakteriye Salmonella genleri eklenerek bakterinin daha önceden sahip olmadığı özellikleri geliştirilmeye başlanmıştır.
GDO Ürünleri Nelerdir?
Genetiği değiştirilerek başka bir ürün ortaya çıkartılan unsurlar arasında bakteriler (insülin üretimi için), hayvanlar (sivrisinekler, fareler, balıklar), bitkiler (domates, patates) sayılabilmektedir.
GDO’nun Zararlı Nelerdir?
Bilimsel araştırmalara bakıldığında GDO’nun zararları henüz tam olarak saptanamamıştır. Bu da aslında büyük risktir. GDO’nun tehlikeli sayılıp sayılamayacağını söylemek için henüz çok erkendir. GDO’nun ilk defa 1973 yılında denendiği göz önünde bulundurulursa zararlarının ortaya çıkması yüzlerce yıl sonra da olabilir. GDO ileri ki yıllarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir, GDO üretimi ile ortaya çıkartılan bitkiler ve hayvanlar tarıma ve ekosisteme zarar verebilmektedir. Gerçekleştirilen araştırmalarda ortaya çıkan kısa süreli zararlardan biri de bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklardır.
GDO’nun Yararları Var Mıdır?
Genetik Mühendislerinin gerçekleştirmiş olduğu GDO yani gen aktarımı ile besinler daha kaliteli olabilmektedir. Daha kaliteli ürün üretilmesinin dışında daha çok ürün de alınabilmektedir. Ürün artışı sebebiyle dünyadaki açlık sorununa çözüm üretebilmektedir. GDO, tarım ve hayvancılık dışında tıp dünyasında da kullanılabilmektedir. İnsülin üretimi için veya ağızdan alınarak yapılan aşılar için üretilecek ürünlerde genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılabilmektedir.