Erkeklerde En Çok Görülen Kanser Hangisidir
Sağlık sektöründe son dönemlerin en fazla konuşlan konularından biri kanser! Son dönemlerde kanser vakalarında meydana gelen artışlar da bu konu üzerinde çalışmaların artmasına neden olmaktadır. Özellikle iş hayatından artan stres, spor yapılmaması ve sağlıksız beslenilmesi gibi nedenlerden dolayı kanser vakalarında artışın meydana geldiği ifade edilmektedir.
Kanser Nedir?
Kanser sağlıksız şekilde bölünüp çoğalan hücrelerde oluşan kötü urlar anlamına gelmektedir. Bu hücreler vücut içerisinde hızla yayılarak sağlıklı bölgeler üzerinde de etkili olmakta ve yayılmalar görülmektedir.
Kanserin Nedenleri Nelerdir?
Kanserin rotaya çıkaran nedenlerin tam olarak neler olduğuna dair araştırmalar günümüzde de devam etmektedir. Kesin buldular olmamasına rağmen ortaya çıkmasına neden olabilecek önemli etmenler şunlardır;
–Sigara içilmesi,
-Güneş ışınlarına uzun sürekli korumasız bir şekilde maruz kalma,
-Radyasyon,
-Hava kirliliği,
-Dengesiz ve düzensiz beslenme,
-Stres,
-Bazı kimyasallar.
Erkeklerde En Yaygın Kaset Türleri
Ailesinde bir geçmişinin olması tetikleyici olabilirken en fazla erkeklerde yaygın olan kanser vakaları prostat kanserleridir. Prostat kanserinden sonra en sık akciğer kanseri yaygındır. Sigara tüketimi çok olan kişilerde yakalanma riski de artmaktadır. Prostat kanserine göre daha tehlikeli ve ölümcül bir kanser türüdür.
Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolorektal kanser de erkeklerde yaygın bir kanserdir. Özellikle sigara ve alkol kullanılmasının yanı sıra sağlıksız beslenme, obezite, spor yapılmaması 50 yaş üzerindeki erkeklerde bu kanserin oluşumunu hızlandırmaktadır. 70 yaş üzerinde olan beyler için sık karşılaşılan bir diğer kanser türü de mesane kanseridir. Sigara içenlerin bu kansere yakalanma riski de artmaktadır.
Son dönemlerin en yaygın kanser vakarından biri de cilt kanseridir. Vücutta erken teşhis edilmemesi halinde ölümcül vakaların arttığı cilt kanserine yakalanmamak adına özellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerekmektedir.