ERGENLİKTE SİVİLCE/AKNE NEDEN DAHA FAZLA ÇIKAR
Sivilce veya akne, bir yağ kanalı hastalığıdır. İnsan vücudunda, yüzde, sırtta ve göğüs bölgesinde çok sayıda yağ kanalı bulunmaktadır. Bu yağ kanallarının tıkanması ve üzerine de mikropların eklenmesi sonucu sivilceler çıkar. Yağ kanallarının tıkanmasının sebebi, hormonlar özellikle ergenlik çağında, ergenlik dönemi sonrası hormonların fazla çalışması sonucu, son yıllarda beslenme şekli de sivilcelerin çıkmasında etkili olmaya başlamıştır. Bazı ilaçların kullanımı kortizonlu ilaçlar, kanser ilaçları, B 12 vitamini ve bazı antipsikotikler gibi ilaçlar da sivilce çıkmasına neden olabilir.
Sivilce tedavisinde üç farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemler cilde sürülen ilaç tedavisi, ağız yolu ile alınan ilaç tedavisi ve lazer ya da ışık tedavisi şeklinde tedavi metotları uygulanır. Cilde sürülen ilaç tedavisinde A vitamini kremler, antibiyotik içerikli kremler ve bazende kür şeklinde yapılan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ile uygulanan tedaviden başarı sağlanamaz ise ağız yolu ile kullanılan ilaçlar verilir.
Ağız yolu ile kullanılan ilaçlar antibiyotik içerikli tabletler, A vitamini içeren tabletler ve hormonsal tabletler verilir. Hormon içeren tabletler bayanlarda kullanılır ve erkeklerde kullanılmaz. Antibiyotik tedavisi genellikle bir aylık süre ile uygulanır. Eğer kişi bütün bu tedavilere yanıt vermez veya sivilce izleri kaybolmaz ise bu tedavilerin yanı sıra lazer tedavisi, cilt temizliği ve peeling tedavileri uygulanır. Sivilce tedavisi sivilcelenme başladıktan sonra uygulanır ise ciltte iz kalma riski önlenmiş olur.
Sivilce tedavisinde yüzü temiz tutmak oldukça önemlidir. Sivilce sorunu olan kişilerin günde bir ya da iki kez yıkama jelleri ile yüzü temizlemesi faydalı olur. Ayrıca yağlanmayıhafifleten yasız nemlendirici kullanmak, yağsız makyaj ürünlerini kullanmak, yağsız güneş koruyucu kremleri kullanmak, mümkün olduğunca makyajdan uzak durmak, beslenmeye dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, evde yüzü günde 2 kereden fazla temizlememek gereklidir.
Sivilce şikayeti olan kişinin kendisinin veya profesyonel olmayan birinin sivilceyi sıkması doğru olmaz. Sivilce içi su dolu kesecikler şeklindedir ve bu kesecikler sıkıştığında alttan patlar ve diğer deri dokularında iz bırakabilir. Sivilceleri uzman bir hekim temizler ise daha güvenli olur. Sivilce sıkma işlemi kişiler tarafından iz bırakma ya da daha fazla büyüme riski taşıdığı için yapılmamalıdır.
KAYNAK: SAĞLIKOCAĞIMNET