Elephantiasis (Fil Hastalığı), Lenfödem
Vücudumuzda üç adet dolaşım sistemi vardır. Atardamar, toplardamar ve lenf dolaşımı. Bu sistemlerde meydana gelen rahatsızlıklar insan sağlığını aşırı şekilde bozmaktadır. Fil hastalığıda bunlardan bir tanesidir. İnsanların hayatını kabusa çeviren bu hastalık, artık lenf nakli ile tedavi edilebiliyor.
Peki bu hastalık sebepleri nelerdir?
Çeşitli sebepleri olan bu hastalığın zamanımızda en çok rastlanılanı kanser dokusunun lenf yollarını tıkaması veya ameliyatlar sırasında lenf yollarının hasara uğramasıdır. Toplardamar tıkanmaları sonucunda gelişen fil hastalığı da ameliyat sonralarında sık görülür.
Hücrelerin arasında bulunan sıvının dengede kalabilmesi için bu sıvının sürekli süzülerek tekrar kana karışması gereklidir. Vücutta bu görevi lenfatik sistem sağlamaktadır ve bu sistemde taşınan sıvıya da lenf sıvısı adı verilmektedir. Lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları ve lenf düğümleri hasara uğrarsa, veya doğuştan kusurluysa lenf sıvısı vücutta birikir. Bir bölgede biriken sıvı miktarı, lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden daha büyükse
lenfödem oluşur.
Lenfödem, lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikerek, sıklıkla kollarda veya bacaklarda, ara sıra da gövdede şişmeye neden olmasıdır
Fil hastalığı belirtileri:
Kol veya bacakta dolgunluk hissi, kollarda ve bacaklarda şişme, yüzük, bilezik saat gibi takılar takıldığında iz kalması, ayak parmaklarındaki hareket bozuklukları, eklem bölgelerinde ve bacağı kapsayan şişlik gibi belirtileri vardır.
Tedavisi
Elephantiasis Fil hastalığının tedavisinde 3 yöntem bulunmaktadır. Lenf sisteminin toplardamara bağlanması, lenf nodu nakli ve fizik tedavidir. Fil hastalarının tedavisinde öncelikle doktora başvurulması gerekiyor. Hastalığın sebebinin ortaya çıkarılması gerekmektedir. sebebi bulunduktan sonra hastaya yapılacak tedaviye karar verilmektedir.
Detaylı bilgi için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Bigdoctors.com