Doktorumuzu seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?
Doktorlar uzun yıllar boyunca eğitim gören ve kendini toplum yararına bir mesleğe adayan insanlar.
Peki hastalar bu doktorları hastalıklarına göre nasıl seçmeli?
Birinci Kural
Ünvan: Bir doktorun ünvanı büyük emek gerektirsede hiç bir zaman hasta doktor ilişkisinde çok öneme sahip olmamalı. özelliklede girişimsel işlemlerde. Bir Op.Dr. , bir Prof. Dr.dan çok daha iyi kalp ameliyatı yapabilir. Neden mi? Çok okuyan değil Çok gezen gibi… Bu ameliyatlar bir ekip işidir ve her zaman ekibin başında süreçleri iyi şekilde yöneten bir doktor olmalıdır. Bu doktor tüm başarıyı sahiplenebildiği gibi tüm olumsuzluklara da çözüm bulabilmelidir.
Bu özelliklere sahip doktor, tüm ameliyat sürecini en iyi şekilde yürütecektir. Hastanızın güvenliği en seviyede olacaktır.
İkinci Kural:
Samimi iletişim: Doktorların en çok dikkat etmesi gereken konu ve hastalarında. Bir hastalık ile ilgili hasta yakınlarının en çok sıkıntı yaşadığı olgu iletişim konusudur. Hastamız ile ilgili iyi haberler duymak isteriz. Bu bizim duygusal bir isteğimizdir. Vazgeçilmezdir. Doktorunuzdan samimi iletişim isteyin. Bu samimi iletişimde anlayacağınız terimler kullanmasını isteyebilirsiniz. İyi doktor sadece medikal anlamda iyi olan doktor demek değildir.Fakat doktorunuza da ihtiyaç duyduğunuz için değil, yürekten inanıyorsanız güvenin.
Üçünçü Kural
Kendine güven: Doktorunuz kendine güvenmeli. Hastasına olabilecekler ile ilgili net tavır sergileyebilmeli. Çektirdiğiniz bir MR sonucunu başka bir Doktora götürmek istediğinizi söylediğinizde veya hastanızı hastanede görebilir mi dediğinizde huzursuz olmamalı. sizinde dikkat etmeniz gereken şey şu çok doktor gezerseniz kafanız karışır. Büyük doktorlara danışın.
Serkan Yüksel