Diyabet ( Şeker Hastalığı) Nedir?
Diyabet halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, kanda glukoz (şeker) oranının normalden fazla çıkması ve bunun sonucunda da normal şartlarda şeker olmaması gereken idrarda şekere rastlanmasıdır.
Literatüründe Diabetes Mellitus olarak adı geçen diyabet, birçok kişinin yanlış bildiği bir hastalıktır. Şeker hastalığı algılandığı gibi çok şeker tüketmekten dolayı oluşan bir hastalık değildir.
Dünya üzerinde görülme olasılığı oldukça yüksek olan bu hastalığın pek çok etkeni bulunmaktadır. Şeker hastalığı, pankreas adı verilen organımızın salgı bezlerinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi, üretse dahi etkili etkili biçimde vücut tarafından kullanılamaması durumunda ortaya çıkar ve hastada yaşam boyu devam eder.
Farklı çeşitleri bulunan şeker hastalığı ülkemizde ve dünya genelinde en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sunduğu verilere göre her 11 yetişkin bireyden biri şeker hastalığı ile mücadele etmektedir. Dünyada 6 saniyede bir kişi şeker hastalığına bağlı hastalıklae nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) Tipleri Nelerdir?
Tip1 şeker hastalığı
Tip2 şeker hastalığı
Bu hastalarda insülin pankreasta ya hiç üretilmez ya da çok az üretilmektedir. Bu hastalar dışarıdan insülin alımına ihtiyaç duyar. Tip 1 diyabet hastalığı çoğunlukla çocuklarda ve gençlerde görülmektedir.
Tip 2 diyabet hastalığında ise pankreas insülin üretir ancak vücut insüline karşı direnç gösterir. Zamanla üretilen insülin miktarında azalma görülür. Tip 2 diyabet hastalığı ise genellikle orta yaş ve üzeri insanlarda görülür.
Şeker Hastalığı Riski ve Şeker Hastalığı Belirtileri
Diyabet hastalığı genetik kökeni olan bir hastalıktır. Toplumun %25 ‘i risk altındadır. Terleme, baygınlık hissi, zayıflama, sık idrara çıkma, gece idrara uyanma, ağız kuruluğu gibi şikayetlerle en sık görülen şikayetlerle kendini gösterir. Düzenli spor yapmayan, dengesiz beslenen kilolu insanlarda ortaya çıkma sıklığı fazladır.
Olası şeker hastalığı belirtileri,
–Çok sık acıkma ve yemek yeme isteği, buna rağmen doymama hissi ve istemsiz kilo kaybı
–Sık idrara çıkma
–Ağızda kuruluk
–Halsizlik
–Bulanık görme
–Ciltte kurulu ve kaşıntı
-Vücutta oluşan yaraların çok geç iyileşmesi
–Ayaklarda uyuşma ve karıncalaşma
Diyabet hastalığı neden olur? sorusunun yanıtını ancak uzman doktora başvurarak öğrenebilirsiniz. Kişilerde oluşum nedeni farklılık göstermektedir. Hastalığın kesin tanısı konulabilmesi için dahiliye uzmanının görüşü çok önemlidir. Şeker düzeyinizin neden yüksek olduğu ile alakalı sorularla başlayan, tetkik ve takplerle devam eden süreçte diyabet hastası olup olmadığınız netleşecek sebepleride gün yüzüne çıkacaktır.
Bireylerin çoğunda olan metabolik sendrom diyabet hastalığı ile karıştırılmakta ve hastalar ilaç kullanımı durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Bunun tam tersi olarakta diyabet hastalığı olan kişilerde tanı konulup tedavi görmediği için şeker hastalığının vücuda verdiği zararlar nedeniyle farklı birçok hastalaığında oluşması nedeni ile daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalmaktadır.
Diyabetin Zararları ( Şeker Hastalığı Zararları )
Ciltte; dökülme, bazı durumlarda kızarma, apse ve dermatitler gözlenebilir. Sinir zedelenmeleri ile beraber enfeksiyon riski artış gösterir. Erkeklerde cinsel sorunlar, özellikle ereksiyon problemi yaşanabilmektedir.
Bunun dışında damar yapılarını bozduğundan kalp atardamarları ve özellikle bacak damarları olmak üzere damaarlarda yapısal bozukluklar ve tıkanmaya neden olmaktadır.
Damar yapılarındaki bozulmalar diyabetik yaraların oluşmasına da neden olmaktadır. Damar yapısı vücudumuzun her noktasına uzandığından her organda bu hasradan dolayı sistemik çalışmasında sıkıntılar yaşamakta ve işlevini düzgün şekilde gerçekleştirememektedir.
Şeker Hastalığında Tedavi Yöntemleri
İnsülin tedavisi ve diyet uygulanır. Doktor kontrolleri aksatılmamalı ve şeker düzeyleri sıklıkla kontrol edilmelidir.
Üretilen insülinin hücreler tarafından aktif olarak kullanılabilmesini sağlayan ilaçların yanı sıra insülin takviyesi ve diyet programı uygulanır. Kişilerin doktor kontrolleri ve şeker takipleri sıklıkla yapılmaktadır.
Orta ve ileri yaş gurupları olduklarından Dahiliye veya Endokrinolog, Kardiyoloji ve Nöroloji doktorları tarafından takiplerinin yapılması gerekmektedir.
Uzun bir süreç olan diyabet tedavisinde, her adımınızda güven duyabileceğiniz bir doktora ihtiyaç duyarsınız.
Şeker hastalığının yanında Obezitede mevcutsa ve yüksek doz insüline rağmen şekeri yüksek seyreden hastaların cerrahi yaklaşımıda göz önünde bulundurmaları diyabeti kontrol altına almalarında etkili olacaktır.
Şeker (Diyabet) hastalığı için gerek tüp mide ameliyatları gerek gastrik bypass gerekse biliyopankreatik diversiyonlar iyi sonuçlar vermektedir.
Hastaya hangi ameliyatın uygun olduğu metabolik cerrahlarca değerlendirilmelidir.