Kış aylarında çocuklarda çoklukla görülen yüksek ateş, ebeveynler için de tehlikelidir. Yüksek ateş, müdahale edilmediği takdirde ciddi hastalık belirtileri olabilir, bazen ciddi tablolara sebep olabilir. Bu nedenle, ateşi nasıl düşürüleceğini bilmek ve vakit geçirmeden doktora danışmak gereklidir.
Ateş hastalıkların teşhisinde en önemli bulgudur…
Yüksek ateş, çocuk sağlığında bir sorun olduğunu ortaya koyan en gürültülü bulgudur ve ailenin tedaviye başlamasını zorlar. Aslında, ateş vücudun bağışık yanıtıdır, bu nedenle ateşin yükseltilmesi için vücudun amacı, vücuda giren mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektir.
İşaretleri dikkate alın…
Sıcaklık 39-40 dereceye yükseldiğinde, vücut aşırı enerjiyi harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları küçültmek ve bu bölgelere daha az kan gönderirken; Beyin, kalp ve karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir. Gövde, kollarda ve bacaklarda soğukluk olmasına rağmen, vücuda yüksek sıcaklıklara sahip, mermer benzeri, masif bir görünüm sergiliyor. Her yangında panik yapmak doğru değil, fakat ateşin 40 derecesine dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu Uyarıları göz önünde bulundurun!
Hemen panik yapmayın. Panik halinde çocuğunuza yanıltıcı tedaviler uygulayabilirsiniz.
Ateşi olan bir çocuğu sıkıca örtmek tamamen yanlış bir uygulamadır. Çocuğunuzun para transfer etmesine bile neden olabilir. Örtmek yerine, odanın sıcaklığını düşürmelisiniz.
38 -38.5 derece yangın normal kabul edilir. Çocuğun sıcaklığı 39 C derece ise ateş varsa derhal bir doktora danışmalısınız.