Çocuklarda Obezite
Beslenme ihtiyacı anne karnında başlayarak hayatın sonuna kadar süren bir yaşam ihtiyacıdır.
Obezite fazla kiloluluk, yağ oranının vücuda oranla olması gerekenden çok daha fazla olması durumudur.
Fazla kilolu her çocuk birey büyüdüğünde obez olacak diye kesin bir durum yoktur fakat bu riski arttırmaktadır. Çocukluk döneminde çocuğun obez olması bazı hastalıklara yol açabileceği gibi, psikolojik olarak da çocuğun hayatını olumsuz etkilemektedir.
Çocukluk Dönemindeki Obezitenin Nedenleri
1)Aile: Çocuklar çoğu özelliğini aile bireylerinden örnek alırlar anne ve babanın obez olması ve aşırı sağlıksız beslenmesi çocuğunda kontrolsüz kilo almasına sebep olur. Obez olma riskini en ok arttıran etken aile etkenidir.
2)Hareketsizlik: Sürekli gelişmekte olan teknoloji ile birlikte gelişmekte olan çocuklar boş kalan zamanlarının çoğunu bu teknolojik aletlere geçirmekten büyük zevk almaktadır. Gününün çoğunu TV ve bilgisayar önünde hareketsiz bir biçimde harcayan çocuklar bununla birlikte sağlıksız beslenmenin hızla yayılmasıyla da obez olma yolunda birey aday olurlar.
3)Psikoloji: Obeziteye sebep olan psikolojik etmenler yetişkinlerde olduğu gibi kaygılı, stresli ve depresyon yaşaması olabilir. Çocuğun aile bireylerinden yeterince sevgiyi görememiş olması, okul ve sosyal yaşantısında başarılı olamayıp sıkıntılar yaşaması, kendini dilediği gibi ifade edememesi çocuğun sıkıntılarını yemek tüketerek çözmeye çalışmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlar çocuklarda kilo almayı hızlandırıcı etkenlerdendir.
Çocuklarda Obezite Tedavisi
Çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi bir tedavi uygulanmaz. Burada amaç çocuğun kilo vermesi değil kilo almasının yavaşlatılmaya çalışılması veya durdurulmasıdır. Büyüme döneminde olan çocukların kilo vermesi sağlıksız bir duruma yol açabilir.
1) Fiziksel: Çocuk bireylere egzersiz yapma alışkanlığı kazandırmak. Bu hem kilosu için güzel bir yöntem olacak hem de çocuğun sosyal yönden gelişmesini sağlayacaktır.
2)Diyet: Düşük kalorili bir diyet seçmek yerine çocuğa sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırılması kilo alımını yavaşlatmak için etkili olur.
3)Davranışlar: Anne, baba ve çocuklar arasında varsa sorunların çözülmesi, çocuğun çevresinden ve ailesinden destek alması, arkadaşlarıyla bağlarının güçlendirilmesi, eğitim hayatında başarılı olması çocuğa önemli derecede yardımcı olur. Bu kısımda psikolojik destek almakta aile ve çocuk açısından yardımcı olacaktır.
Obezitenin Önlenmesi
Obezitenin önlenmesi için ailelerin bu tarz konularda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Ailelerin en erken süreçte bilinçlenmesi bu tarz sorunların yaşanmamasını sağlar. Özellikle bebeklik zamanında katı besinlerin tüketiminin en geç zamanı ertelenip doğal olan anne sütünün kullanımı önemlidir. Çocuğa küçük yaşlarda sağlıklı şeylerle beslenme alışkanlığı kazandırmak, teknolojik cihazlarla geçirdiği zamanı düzenlemek ve günün belli zamanlarında egzersiz yapma alışkanlığını kazandırmak aile bireylerinin önem vermesi gereken hususlardır.