karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Çocuklarda Ateşlenme - Bigdoctors

Çocuklarda Ateşlenme

0

Çocuklarda Ateşlenme

 

Ateşlenme, 37 derece olan normal vücut sıcaklığının 38 derece ve üzerine çıkması olarak tarif edilir. Çocuklarda ateşlenme yoğun vücut işlevi veya enfeksiyonlar neticesinde görülmektedir. Hastalıklara bağlı olmayan ateşlenmeler, ortamın sıcaklığının yüksek olması, çocuğun çok fazla hareket etmesi, fazla ağlaması ve kalın giyinmesi neticesinde görülmektedir. Bu durumda aile bireyleri endişeye kapılmadan çocuklarını oda sıcaklığında yarım saat bekleterek ateşlenmenin ortadan kalkmasını bekleyebilirler. Ateş ölçümü yaparak kontrol etmeleri gerekir. Ateş ölçümü ağızdan, kulak içinden, koltuk altından veya makattan yapılabilir.

 

Enfeksiyon nedeniyle meydana gelen ateşlenmelerde, halsizlik, kusma, uyuklama, baş dönmesi, titreme, iştahsızlık, kulak ağrısı, ishal gibi belirtiler bulunur. Hekim kontrolünde fiziki muayene yapılarak, kan tahlili sonuçlarına göre ilaç tedavisi yapılmalıdır.

 

Ateşlenme durumunda neler yapılmalıdır?

 

İlk müdahale ince kıyafetler giydirilmesi, sıvı içecekler verilmesi ve çocuğun dinlendirilmesi şeklinde olmalıdır. Ateş ölçümüne göre 39 derece ve üzerinde ise ateş düşürücü ilaç kullanılır. 1 saate kadar ateş düşmezse ılık su ile duş aldırılır. Eğer çocuk titriyorsa suyun sıcaklığı arttırılabilir.

Çocuklarda sıkça görülen yüksek ateş hastalıktan ziyade bir bulgudur. Vücudun yeni karşılaşılan bir virüs veya bakteriye karşı savaşması sırasında ortaya çıkar. Genellikle 2-3 gün içerisinde son bulur. Daha fazla süren ateşlenmelerde hekimden yardım alınmalıdır. Ateş düşürücü ilaçlar 6-8 saatte bir kullanılabilir. Ancak her seferinde kullanmadan önce vücut ısısını ölçmek doğru olacaktır.

 

 Havale nedir, havale sırasında ne yapılması gerekir?

 

6 ay ile 5 yaş arası çocuklarda yüksek ateş havale geçirmelerine neden olabilir. Bu olasılık %2 ile %5 arasındadır. Vücut ısısının normalin üzerine çıkmasını takiben 1-2 saat içerisinde havale görülebilir. Bu durumda çocuk kasılıp titremeye başlar. Dış dünyaya tepki veremez. Nefes alması zorlaşır. Vücudunda morluklar oluşur ve gözleri kayar. Genellikle aynı gün içerisinde 1 defadan fazla tekrarlamayan havaleler genellikle 1 dakikadan kısa sürede son bulur. Havale sırasında çocuk düz bir yere yatırılır. Rahat nefes alması için başı yana yatırılmalıdır. Biran evvel hastaneye götürülmelidir.

Share.

About Author

Leave A Reply