Çocuğunuz Neden Hala Konuşmuyor
Bir çocuğun konuşabilmesi için lisan becerisi gelişmiş olmalı, ses üretimi yapmakta zorlanmamalı ve konuşmayı sağlayan organların sağlıklı olması gerekir. Eğer konuşmak için gereken bütün organlar sağlıklıysa ve çocuk hala konuşamıyorsa bu durumda çocuğun zekâsı kontrol edilmelidir.
Konuşması gecikmiş olan çocukta iskelet-kas sistemi, beyin ve sinir sistemi gibi önemli faktörlerde araştırılmalıdır. Fakat bazı durumlarda anne baba çok aceleci davranıp çocuğun konuşamadığına ya da yaşının gerektirdiği sesleri çıkaramadığına kanaat getirip doktorlara başvurmaktadır.
Şüphelenilecek Durumlar
Bebekler 3-6 ay gibi bir zaman zarfında anlamsız sesler çıkarmaya başlarlar. Ancak bu durum bahsi geçen bebekte işitme kaybı olup olmadığını kanıtlar nitelikte değildir. Yeni doğan bebeklerin işitme kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir.1 yaşına gelmiş bir bebek, evet ya da hayır gibi sözleri anlamalıdır ve ismiyle çağrıldığında bakmalıdır.2 yaşında bir çocuğun kelime haznesi yaklaşıl olarak 5-10 kelime olabilir.
Ancak bu kelimeler uzun ve zorlayıcı değil aksine dede-baba gibi kelimelerdir. Sağlıklı bir çocuk 4-5 yaş arasında anlamlı ve mantıklı cümleler kurabilir yetenekte olmalıdır.7 yaşına gelindiğinde ise karmaşık bir olayı anlatabiliyor olan çocuklar genel olarak sağlıklıdır. Eğer bu durumlar görülmüyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda var.
Çocuğunuz Neden Hala Konuşmuyor?
Bu durum genetik olabilir. Ailesel ve gelişimler dil gecikmesi durumları araştırılmalıdır. Erken doğum ve çocuk gelişiminin geriliği incelenmelidir. Çocukta herhangi bir ağız içi problemi olup olmadığı ve bunun yanı sıra konuşmayı sağlayan organların sağlığı da kontrol edilmelidir. Otizm ve zekâ geriliğini beraberinde getiren hastalıkların çocukta olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Çocuk gelecekte de düzgün bir iletişim için sosyal bir uyaran ile beraber olmalıdır. Anne çocukla sık sık konuşmalı ve çocuğa harekete geçirme amacı gütmelidir. Çocuğunuzun konuşkanlık açısından sağlıklı bir birey olabilmesi için dil eğitimi onu sıkmadan ve bunaltmadan tüm günü kaplar nitelikte olmalıdır. Ona sorular yöneltmeli ve yaşı gereği çeşitli cevaplar ya da kelimelerle kendini açıklaması sağlanmalıdır.