Çağımızın Hastalığı
Obezite
Obezite, vücutta bulunan yağ hücrelerinin sayısı ergenlik döneminde sabitleşerek bir daha artmaz. Bu nedenle kilo alımı sırasında sabit sayıda olan bu yağ hücrelerinin hacmi genişleyerek şişmesi gerçekleşir. Kısaca obezite, vücutta bulunan yağ dokusunun artmasıdır. Modern hayat ile birlikte elektronik ortamların gelişmesiyle gelen hareketsiz yaşam, tencere yemeklerinin yerini hazır gıdaların alması ile çocukluk çağından başlayıp, artarak devam eden bir sağlık sorunu olmuştur. Dünya üzerinde en hızlı gelişen hastalık olan obezite, kişinin hastalık boyutunda kilolu olması demektir.
Obezite vücut kitle indeksi kullanılarak hesaplanır. Buna göre;
Vücut Kitle İndeksi = Kişinin kg cinsinden ağırlığı / Kişinin boyunun karesi ile hesaplanır.
Bu hesaplama sonucunda ;
25 – 29.9 arası kilolu
30 – 34.9 arası obez
35 – 39.9 arası şiddetli obez
40 – 49.9 arası morbid obez
50 ve üzeri ise süper obez olarak kabul edilir.
Obezitenin sebep olduğu Hastalıklar
Obezite kendi başına bir hastalık olmayıp, başka hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.
Kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hiper tansiyon, solunum yolu hastalıkları, kolesterol yüksekliği, aşırı kiloya bağlı bel fıtıkları gibi hastalıkların yanı sıra yapılan araştırmalara göre hormona dayalı oluşan bir takım kanserlerin ve prostat kanserinin ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olduğu kanıtlanmıştır. Bundan dolayı obezite kesinlikle tedavi edilmesi gereken sağlık sorunudur.
Obezite Tedavisi
Öncelikle kişilerin diyetisyen kontrolünde, beslenme şeklinin düzenlenmesi gerekmektedir. Uygulanan bu beslenme tarzı, kişinin yaşam şekli haline gelmesi gerekir.
Beslenmenin düzenlenmesi ile birlikte hareketsiz yaşam tarzı terk edilmeli, her gün düzenli olarak egzersizler veya en az 40 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.
Eğer bütün bu yöntemlerden olumlu sonuçlar alınamamışsa, son çare olarak doktorlar tarafından ameliyat yöntemlerine baş vurabilirler. Bu ameliyatlar çok ciddi ameliyatlardır mutlaka iyi araştırılıp işinin uzmanı doktorlar tarafından yapılmalıdır.