Burun Tıkanıklığının Vücudumuza Etkisi
“Burun tıkanıklığı, gece ağzı açık uyuma ve horlamaya yol açarak ihtiyacımız olan oksijenin yeterince alınamamasına neden olur. Vücuttaki yağın yakılabilmesi için oksijen önemlidir ve azalması durumunda yağ yakımı yavaşlar. Oksijenin vücutta azalmasının diğer bir sonucu stres hormonu olan kortizonun salgılanmasındaki artıştır.
Kortizon vücutta yağ oluşumunu tetikleyen bir hormondur ve oksijenin azalması ile oluşan strese bağlı olarak yağ depolanması artar. Özetle; burun tıkanıklığı fazla kilolardan kurtulmamızı engel olurken kilo artışınıda tetikler. Burun tıkanıklığına neden olan en önemli 3 neden; kemik ve kıkırdak eğriliği(septum deviasyonu), burun etlerinde büyüme(konka hipertrofisi) ve allerjik rinittir. İlaç tedavisi ve gerekli görülürse basit bir operasyonla düzeltilebilen bu problemler sayesinde rahat bir nefes alabilirsiniz.”
Hamilelik döneminde kadın vücudunda, hormonal değişiklikler sebebiyle pek çok farklılıklar ve bazı şikayetler hasıl olur. Bunlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Anne adaylarında burun içi doku ve damarların ödem yapmasına bağlı olarak burun tıkanıklığı sık görülür.
Salgı bezlerinde artış da yaşanır. Bu durum anne adayını oldukça rahatsız ve huzursuz eder; zira gece uykusunda rahatsız olur, nefes almakta zorlanır, kaliteli nefes alamaz. Ancak her hamile kadındaki burun tıkanıklığını gebelik sürecine bağlamak da doğru olmaz.
Eğer anne adayında gebelikten evvel burun kemiğinde eğrilik, et parçası ve buna benzer bir engel varsa, gebelik dönemine bağlı şişmeler de üzerine eklendiğinde burunda tıkanıklık problemini tetiklemiş olabilir.