Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir
Boyun kireçlenmesi diğer adı ile servikal spondiloz, boyun eklemlerini etkileyen bir hastalıktır. Omurga dokularında aşınma meydana getirir. Boyun kireçlenmelerinde kurtulma da yapılabilecek bazı yöntemler vardır.
Boyun kireçlenmesinde egzersiz yapma
Boyun kireçlenmelerinden kurtulmak için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Egzersizler kas ve kemik sağlığını koruyarak ağrıları azaltır. Boyun egzersizinde, kafa iki tarafa doğru döndürülür, ardından saat yönünün tersine ve saat yönünde döndürülür. Bu egzersiz günde 2-3 kere yapılmalıdır. Alternatif olarak, her gün tempolu yürüyüş veya yüzme de yapılabilir.
Sıcak veya soğuk kompres uygulama
Boyun kireçlenmelerinde soğuk veya sıcak kompres uygulaması yapılabilir. Sıcak kompres uygulama, boyun kaslarının gevşemesini sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Soğuk uygulama ise var olan iltihabı ve şişmeyi azaltır.
Sıcak kompres de direk vücuda uygulanmaz. Sıcak su torbası bir havluya sarılarak boyuna uygulanır. Soğuk uygulamada ise buz küpleri bir havluya sarılarak boyuna uygulanır.
Önce kireçlenen bölgeye 3 dk boyunca sıcak kompres uygulanır. Daha sonra 1 dk kadar soğuk kompres uygulanır. En az 15 dk boyunca sürekli değiştirilerek uygulanmalıdır. Kan dolaşımı problemine sahip olan kişiler soğuk kompres uygulamamalıdır. Tahriş ve kızarıklığa sahip olanlara ise sıcak kompres uygulanmaz.
Epsom tuzu banyosu
Boyun kireçlenmesinde yapılabilecek diğer bir çözüm de epsom tozu banyosudur. İngiliz tuzu olarak da bilinir. Ağrıları kısa sürede azaltma da etkilidir. Epsom tuzu içeriğinde magnezyum bulunur, bu sebeple boyun sertliğini azaltır. Epsom tuzu ile su karıştırılır. Kalın bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur kireçlenme olan bölgeye uygulanır. 15 dk boyunca bekletilir. Daha sonra ılık su ile yıkanır. Her gün düzenli olarak uygulandığı zaman kireçlenme azalarak yok olur. Diğer bir uygulama yöntemi ise ılık su dolu küvete 2 bardak epsom tozu konur. Karıştırıldıktan sonra 15 dk boyunca suda durulur. Fakat bu uygulama kalp problemleri olanlara, diyabet veya böbrek hastalığı olanlara önerilmez.
Zencefil tüketmek
Zencefil boyun kireçlenmesi ile oluşan ağrıyı azaltır. Anti enflamatuar özelliğe sahiptir. Boyun çevresindeki iltihabı azaltır. Her gün düzenli olarak zencefil tüketilmelidir. Zencefil çayı tüketmek de fayda sağlar. Zencefilin diğer bir uygulama alanı ise boyun kireçlenmesi olan bölgeye masaj yapılarak zencefil yağı sürülmesidir. Bunlardan ayrı olarak düzenli uyumak, ağır kaldırmamak, bolca sebze tüketmek, alkol ve sigaradan uzak durmak, kafein tüketmemek de boyun kireçlenmelerini geçirmede etkili olmaktadır.
Bu yöntemlerin hepsi düzenli olarak uygulandığında sağlık açısından rahatlamaya yardımcı olacaktır.