Boyun Ağrısı Nedenleri Ve Tedavi Yolları
Boyun ağrısı en fazla doktora başvuru sebepleri arasında yer almaktadır. Çoğu zaman aynı şekilde tek başına şiddetli bir şikayet olarak başlamayıp, gün içerisinde kişinin yaşantısındaki stres ve gerilime paralel olarak artış gösterir. Bunun sonucunda omurganın belli bir alanında dejenerasyon başlar ve bu dejenerasyon boyun ağrısının kaynağını oluşturmaktadır. Boyun ağrısı nedenleri ve tedavi yolları kapsamında boynun normal olarak nasıl çalıştığını ve hangi sebepten dolayı ağrı oluştuğunu bilmek boyun ağrısının giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Boyun ağrısı nasıl oluşur?
Boyun ağrısının birçok sebepten kaynaklandığı bilinmektedir. Doktorlar boyun ağrısının ana kaynağının her zaman tespit edilemeyeceğini söylemektedirler. Öncelikli olarak doktor, şikayetlerin enjeksiyon, kireçlenme, fıtık gibi başka problemlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için muayene yapmalıdır. Boyun ağrısı alınan şiddetli darbelerden ya da düşmelerden sonra oluşabilir. Bununla beraber duruş bozukluğu ve yastığın yüksek olması gibi durumlar boyun ağrısına sebebiyet vermektedir. Kas incinmesi de boyun ağrısı gibi yakınmalara neden olmaktadır. Fakat boyna direkt bir travma söz konusu olmadığı ve kaslarda bir yaralanma olmadığı zamanlarda bu yakınmaların kaynağı omurgadaki ligament ya da disk gibi diğer yapılardan kaynaklanabilir. Bu durumda vücut, bölgeye destek ve koruma amaçlı spazm oluşturmaktadır.
Boyun ağrısının giderilmesi için neler yapılmalıdır?
Ağrıyan bir boyun bazen özel bir tedavi yönteminin uygulanması ile birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde normal hale gelebilir. Çoğu zaman yapılması gereken rahat bir pozisyon sağlanmasıdır. Boyun ağrısı çok şiddetli olduğu zamanlarda ise değişik yöntemler denenmelidir.
– İlaç tedavisi: boyun ağrısı olduğu dönemlerde kas gevşeticiler, basit ağrı kesiciler ve antiromatizmal ilaçlar kullanılması gerekebilir.
– Normal yöntemler: İlaçların dışında evde evde yöntemler uygulanabilir. Örneğin sıcak uygulama ya da kompres masaj ile gevşeterek ağrının rahatlamasına olumlu bir etki sağlanabilir. Isıtıcı ajanlar, düşük güçte elektrik akımları gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir, boyunluk kullanılması eklem ve kasların dinlendirilmesine ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır.
– Egzersizler: Boyun ağrılı dönemlerinde yapılması gereken en önemli yöntemlerden birisidir. Boyun için önerilen egzersizler kaslarda rahatlama ve tam hareket açıklığının korunmasını sağlar. Aynı zamanda kasların gücünü de arttırır. Bazen de boynun üzerinde tutukluk şikayetlerinin tedavisinde de yardımcı olmaktadır. Yürümek, bisiklete binmek, yüzmek gibi boyun hareketleri içeren spor faaliyetlerinden faydalanılabilir