Böbrek Taşı Oluşumunu Engellemek İçin
Çoğu insan kendisinde veya bir yakınında böbrek taşı olduğunu görmüştür. Bunun bir çok nedeni olmakla birlikte değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri de bunu tetiklemektedir.
Şunu belirtmek gerek ki sağlık arayışı demek, sadece oluşan hastalığı tedavi etmek demek değildir. Sağlığı koruma ve geliştirmenin üç aşaması vardır;
1: Hastalığın oluşmasını engelleme evresi,
2:Oluşan hastalığı en kısa zamanda ve en düşük maliyetle tedavi etme evresi,
3: Tedavisi mümkün olmayan hastalıklarda ölüm sürecini uzatma evresi.
Genel olarak bir insanda böbrek taşı oluşum aşaması da bunlardan birinin kapsamına girmektedir. BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN bazı aktivitelerde bulunmak ve beslenmeye dikkat etmek gerekir. Özellikle de yeterli ve dengeli miktarda su tüketmek ve düzenli spor yapmak böbrek taşı oluşumunu önemli oranda azaltmaktadır.
Böbrek taşı oluşmasının en büyük nedeni böbreklerin görevini yeterince yapamamasıdır ve böbrekteki glomerüler filtrasyon işlemi yeterli olamayıp taş oluşumuna neden olmaktadır. Bir diğer etken de kan değerleridir. Nitekim birbiriyle doğru veya zıt yönde çalışan bazı vitamin ve mineraller var. Birinin eksikliği ötekinin mekanizmasını bozup taş oluşumuna neden olmaktadır. Örneğin D vitamini ile Kalsiyum.
Sağlığı koruma ve geliştirmenin en önemli evresi, hastalığın oluşmasını engelleme evresidir. Yılda en az bir kere sağlık kontrolüne gidilmesi ve düzenli ve yeterli miktarda su tüketiminin olması gerekmektedir. Normal bir yetişkin insan günde ortalama 2-3 litre su tüketmesi gerekir. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapılması taş oluşumunu önemli oranda engeller.
Ne yapmalıyım?
Böbrekte taş oluşumunun belirtileri de vardır. Aşırı ağrı, ağrılı işeme, kanamalı işeme vb. anormal durumlar taş olduğunu veya oluşma aşamasını bildirir. Bu durumda en kısa zamanda hastaneye başvurmak gerekir.