BİR İNSAN NEDEN DİŞLERİNİ SIKAR
Genellikle uyku sırasında oluşan alt ve üst dişlerin çiğneme dışında güçlü bir kuvvetle birbirleri ile temas etme durumudur. İstem dışı alışkanlıklardır. Ağızda yiyecek veya içecek bir şey yok iken alt ve üst dişin birbirine kuvvetlice temas etmesi istenmeyen bazı etkilere yol açabilir. Bu bir hastalıktır ve bunu yaşayan birçok kişi bunu farkında olmadan yaptığı için hasta olduğunun farkın da değildir.
Diş sıkma bir hastalık ve buna sebep olan en önemli neden ise stres ve bazı psikolojik durumlardır. Doktorlar ve bilim adamları diş sıkma hastalığının nedenlerini halen araştırmaktadırlar. Diş sıkma geceleri kendini gösterse de ileri vakalarda gündüz uyanıkken de görüldüğü tespit edilmiştir.
Diş sıkma nelere yol açar?
. Diş sıkma dişlerde aşınma ve çatlamaya neden olur.
. Çene kemiklerinin ağrımasına neden olur.
. Baş ve boyun ağrılarına neden olur.
. Dişlerin yapısında bozukluk ve kaymalara neden olur.
. Çene yapısında bozulmalara yol açar.
Nasıl tedavi edilir?
Öncelikle kişinin gece daha kaliteli bir uyku uyuması ve çene eklemlerindeki ağrı ve baskıyı kaldırmak amaçlı olarak kişinin ağız ve diş yapısına uygun gece plağı (gece koruyucusu) verilir. Bu plaklar silikondan yapılmıştır. Kişinin ağız ve diş yapısına göre özel koruyuculardır. Gece uyumadan önce gece plağı dişlere takılarak alt ve üst dişlerin birbirleri ile teması azaltılır. Gece koruyucuları tamamen sorunu çözmeye yetmez. İlaçla tedavi yöntemi uygulanabilir. Doktor hastaya uygun görürse kas gevşetici ilaç vererek hastanın çene, baş, boyun bölgesindeki kaslarda oluşan ağrının hafiflemesini sağlar.
Diş sıkma nedeni bulunup çözülmesi için profesyonel bir yardım alınmalıdır. Gerekirse terapiler uygulanarak sorun çözülebilir.
Son zamanlardaki diğer bir seçenekte botoks ile tedavi yöntemidir.