“Ben” Dili
İLETİŞİM
Birçok insan karşısındaki kişinin kendisini anlamadığından şikayet etmektedir. “Ben dili” kullanmak, göz teması kurmak, iletişim için uygun zamanı ve mekanı belirlemek bu sorun için önerilen yöntemler olsa da birçok kişi, iletişim kurmayı yanlış anladığı için iletişim sorunu yaşadığını düşünmektedir. Genellikle, iletişim 3 şekilde yanlış anlaşılmaktadır: talep gerçekleştirmenin başarılı bir iletişim olarak değerlendirilmesi, sempatinin gerekli görülmesi ve iletişim sorumluluğunun yanlış algılanması.
İletişim Ne Değildir
İletişim, aktarılmak istenilen bilginin alıcıya iletilmesidir. Karşı tarafın bu bilgiyi alması ve anlaması iletişimin temelini oluşturmaktadır. Ancak birçok kişi, taleplerinin yerine getirilmesini veya karşısındaki kişinin kendisiyle aynı duyguyu hissetmesini başarılı bir iletişim olarak değerlendirmektedir.
İletilen taleplerin yerine getirilip getirilmemesi iletişimle değil, iletişim sonrasında gerçekleşen karar verme süreciyle bağlantılıdır. Yani uygun zaman, mekan ve dil kullanımıyla gerçekleştirilen başarılı bir iletişim, taleplerin kabul edilme olasılığını arttırsa da kesin bir sonuç sağlamamaktadır.
Bireyin karşısındaki kişinin kendisiyle aynı duyguyu hissetmemesi yani sempati kurmaması da iletişim sorunun bir göstergesi değildir. İnsanlar ortak bir duygu hissetmeseler de birbirlerinin ne hissettiklerini anlayabilirler. Yani siz ağlarken karşınızdaki kişinin ağlamıyor olması, sizin üzgün olduğunuzu bilmediği anlamına gelmemektedir. İletişimde temel olan sempati değil empatidir. Eğer karşınızdaki kişi sizin ne hissettiğinizi ve ne düşündüğünüzü anlamışsa iletişim kurmayı başarmışsınız demektir.
İletişim Tek Başına Kurulamaz
İletişim sorunu olduğunu düşünen birçok kişi, iletişim kurmaya çalıştığı kişinin rolünü göz ardı ederek iletişimin sorumluluğunu tamamen kendi üzerine almaktadır. Siz doğru iletişim için tüm şartları sağlamış olsanız da karşınızdaki kişi iletişim kurmaya açık olmadığı taktirde bunu gerçekleştiremezsiniz.
Öncelikle, iletişim kurmaya çalıştığınız kişinin dikkatini size odaklamasını sağlamanız gerekmektedir. Örneğin, birçok anne çocuğunun kendisini dinlemediğinden şikayet etmektedir. Oyuna veya televizyona dalmış bir çocuğa bir şey söylemeden önce dikkatini size yöneltmesini sağlamanız aynı şeyi defalarca söylemekten sizi kurtaracaktır.
İletişim kurmak istediğiniz kişinin dikkatini çektikten sonra iletişim için uygun olup olmadığını değerlendirmeniz gerekmektedir. Bunu anlamanın en kolay ve kesin yolu ise sormaktır. Bu aşamada iletişim talebinizin reddedilmesini kişiselleştirmemeniz önemlidir. İnsanların zaman zaman iletişim için uygun olmadıklarını unutmamak gerekir.