Ay Ay Bebek Yemekleri
0-2 Ay arası bebeğin beslenmesi: Bu dönemde öncelik, anne sütü olmalıdır. Anne sütü, ideal olan 3 saatte bir verilmesi iken, bunu gerçekleştirmek bebekten bebeğe farklılık vereceğinden, bebek her istedikçe, anne sütü verilmelidir. Ek olarak; D vitamini verilebilir. Anne sütü yetersiz ise, hazır mamalardan, günde 6-8 kere, 120-150 ml aralığında verilebilir. Bebeğin kilosu arttıkça, miktarı artırılabilir.
3-4 Ay arası bebeğin beslenmesi: Bu aylarda da ilk tercih, anne sütü olmalıdır. Bebek her istedikçe, anne sütü verilebilir. Yine anne sütü yetersiz ise, günde 4-5 kere, 150-180 ml aralığında, hazır mamalardan verilebilir. Bu aydan itibaren, bebeğe verilecek ilk ek gıda; meyve suyu olmalıdır. Mevsimine ve bebeğin alerji durumuna göre, şeftali ya da elma olabilir.
5-6 Aylık bebeğin beslenmesi: Bebek istediği sürece, anne sütü verilmelidir. Hazır mamalar ise, günde 2 öğün, 210-240 ml arası verilebilir. Meyve püresi ve sebze çorbası, mevsimlerine göre verilmelidir. Bir öğün, pastörize sütten yapılmış yoğurt veya muhallebi verilebilir.
7 Aylık bebeğin beslenmesi: Anne sütü, bebeğin isteğine, göre verilmelidir. Kahvaltı, mevsim şartlarına göre meyve püresi, sebze çorbası, muhallebi ve yoğurt verilmelidir. Mama günde 1 veya 2 öğün verilebilir.
8 Aylık bebeğin beslenmesi: Anne sütü aldıkça, bebeğe verilmelidir. Sabah kahvaltı, öğlen sebze püresi veya çorbası, baharatsız kıyma ile yapılmış, yağsız, 1-2 adet köfte verilebilir. Yoğurt, meyve püresi, muhallebi verilmelidir.
9-11 Aylık bebeğin beslenmesi: Anne sütü, bebek aldıkça verilmelidir. Sabah kahvaltı, öğlen sebze püresi ya da çorba; yanında pilav, köfte veya makarna tercih edilebilir. Meyve püresi, yoğurt, muhallebi verilebilir.
12 Aylık bebeğin beslenmesi: Anne sütü, bebek aldıkça verilmelidir. Bir günlük beslenme programı şu şekilde olabilir: Sabah kahvaltı, öğlen etli sebze yemeği, yanında sebze püresi veya çorbası, yanında köfte veya makarna tercih edilebilir. İkindi ise yoğurt, meyve püresi, ekmek, 2 bisküvi veya sütlaç; tercihe göre verilebilir. Akşam ise çorba ile sebze yemeği veya pilav ile makarna, yanında yoğurt ile verilebilir.