karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
(AVM) Arteriovenöz Malformasyon Tedavisi - Bigdoctors

(AVM) Arteriovenöz Malformasyon Tedavisi

0

(AVM) Arteriovenöz Malformasyon Tedavisi

Stereotaksik Radyocerrahi

Stereotaksik radyocerrahi radyasyon ışınlarını değişik açılardan AVM’ye odaklar. Zaman içinde radyasyon, AVM kan damarlarının daralmasına ve sonuç olarak kapanmasına yol açarak kanama ve inme riskini ortadan kaldırır.

Cerrahi olarak çıkarmaya göre primer avantajı radyocerrahinin noninvaziv olması ve açık cerrahinin risklerini taşımamasıdır. Daha da önemlisi bazı AVM’lerin beyin içinde, konvansiyonel cerrahi ile güvenle yaklaşılamayacak bölgelerde lokalize olmasıdır. Bu vakalarda radyocerrahi mümkün olan tek tedavi seçeneği olabilir.

Radyocerrahi diğer tedavilerle beraber kullanılabilir. Örneğin cerrahi ile tam olarak çıkarılamamış AVM kalıntısı için radyocerrahi kullanılabilir. AVM için radyocerrahi tedavisi ayaktan bir işlemdir ve hastaların hemen normal yaşamlarına dönmesini sağlar.

Radyocerrahili AVM tedavisinde birkaç dezavantajı vardır. Birincisi, radyasyonun malformasyonu tahrip ederek  tam olarak kapatması 3 yıl sürebilir ve bu sürede hasta AVM kanaması riski altındadır. Tedavi malformasyonu tahrip aşamasında olsa da radyocerrahi sonrasında bir AVM kanaması sonucunda hastada nörolojik hasar ortaya çıkabilir.

İkincisi, tüm AVM’lerin radyocerrahi sonrasında yok olmamasıdır. Çapı 3 cm ve daha küçük olan küçük AVM’ler tek tedavi sonrasında %80 yok olma şansına sahiptir. Daha büyük AVM’lerin yok olma oranı daha düşüktür. Sonuç olarak AVM’lerin sadece bir bölümü radyocerrahiden sonra tam olarak yok olurken bir bölümünde ikinci kez  radyocerrahi tedavisi gerekebilir.

Sonuç olarak AVM radyocerrahi ile yok olsa bile semptomlar devam edebilir. Örneğin AVM tedavisinden önce başağrısı ve nöbetleri olan hastalarda şikayetler, tedavi ile AVM yok olduğunda da, devam edebilir. Bu durumlarda sebep, tahrip olma durumu ile beraber AVM çevresinde oluşan skar dokusu olarak düşünülmektedir.

Arteriovenöz Malformasyon

CyberKnife diğer radyocerrahi sistemlerinden, tümörün hedeflenmesi ve hastanın hareketsiz kalması için hastanın başına takılan sert metal çerçevenin ihtiyaç duyulmaması ile farklılık gösterir. CyberKnife tümör lokasyonunu devamlı olarak takip eden bilgisayar görüntüleme yöntemi ile oldukça etkin hedefleme yapmayı başarır ve bu nedenle metal çerçeve ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca diğer radyocerrahi sistemleri sadece beyindeki AVM’lerin tedavi edebilirken CyberKnife omurilikteki AVM’leri de tedavi edebilir.

 

Share.

About Author

Leave A Reply