Astım Atağı Nasıl Gelişir Neler Atağı Tetikler
ASTIM ATAKLARI VE TETİKLEYİCİLER
Astım, çeşitli nedenlerle hava yollarının daralması, bronşların ödemle esnekliğinin ve genişliğinin zayıflamasıdır. Dünya’da sağlıkta en fazla harcamaların yapıldığı, iş gücü kaybına sebep olan hastalıklardan biridir. Dünya’da yaklaşık olarak 300 milyon kişinin astım hastalığından etkilendiği bilinmektedir.
Astım atağı nasıl gelişir neler atağı tetikler
Astım rahatsızlığı çok farklı nedenlerle meydana gelse de daha çok; rutubetli, havasız, güneşin pek girmediği mekanlar, solunun sisteminin hastalığa yatkınlığı, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma, bağışıklık sisteminin düşüklüğü veya yetersizliği, ev tozları- akarları, ziraat ve sanayi kimyasalları, hava kirliliği vb. risk faktörleri olarak sayılabilir.
Örneğin nemli, hava kirliliğinin yüksek olduğu, maden-sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelerde astım hastalığına daha fazla rastlanmaktadır.
Astım, gelişimine göre farklı tiplere ayrılmakta; alerjik bünyelerde daha çok Bronşiyal Astım gelişmektedir.
Bu astım tipinde en önemli belirti öksürüktür. Normal astım ise daha çok hırıltının, solunum güçlüğünün görüldüğü yaygın bir durumdur.
Astım atakları genellikle zaten darlaşmış, ödemli olan bronşları zorlayarak; nefes almayı zorlaştıran faktörlerle karşılaşıldığında gelişir.
Bu faktörler, hastanın yaşadığı astım tipine, hastalığının seyrine, ilerlemiş olup olmamasına, tedavisinin başarısına göre değişse de genellikle yapılan egzersiz hareketleri, polenler, hava kirliliği, solunum yolu hastalıkları, bazı gıdalar (yumurta-süt ürünleri, balık vb.), hayvan tüyleri, reflü ve bazı ilaçlardır.
Ataklar, solunumun çok güçleştiği, hırıltının arttığı, krizlere sebep olan acil durumlardır ve çoğunlukla bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirir. Bu durumlar için hızlı etkili inhalar ilaçlar mevcuttur ve hayat kurtarıcıdır.
Astım, tetikleyici faktörler asgariye indirildiğinde, sağlıklı beslenerek, stresten uzak, havası temiz bir ortamda yaşamaya dikkat edildiğinde tedaviye olumlu yanıt veren; sağlıklı yaşamayı mümkün kılan bir hastalıktır. Ancak tetikleyici faktörlere dikkat edilmediğinde hayatı oldukça zorlaştıran bir rahatsızlık olabilmektedir.