karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Aşırı Vitamin Alımı Hangi Hastalıklara Sebebiyet Verir? - Bigdoctors

Aşırı Vitamin Alımı Hangi Hastalıklara Sebebiyet Verir?

0

Aşırı Vitamin Alımı Hangi Hastalıklara Sebebiyet Verir?

 

Vitamin tanım olarak vücutta gerçekleşen pek çok kimyasal ve biyolojik olayın gerçekleşmesinde koenzim olarak enzimlerin yapısına katılan yapıtaşlarıdır. Vücutta düzenleyici olarak görev alırlar. Yalnız belli bir ölçüyle alınmalıdırlar. Yoksa vücut için toksik (zehirli) etki yapabilirler. “Her şeyin azı karar çoğu zarar” demiş atalarımız. Sağlık konusunda da geçerlidir bu konu. Sağlığımıza destek olması için kullandığımız vitamin hapları için de geçerlidir bu durum. Eğer bazı vitaminleri vücuda gereğinden çok alırsak bu vitaminler çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Peki aşırı vitamin alımı hangi hastalıklara sebebiyet verir?

Vitaminler;

A vitamini: Karaciğerde yığılma yapıp karaciğer zehirlenmesine neden olur. A vitamini zehirlenmesi karaciğeri dehidrate eden moleküllerin(protein) ortadan kaybolması ve bunun sonucunda bu vitaminin(A vitamini) hücrelere birikmesiyle ortaya çıkar. Bu durum genellikle normal beslenme sonucu ortaya çıkmaz. Dışarıdan vitamin alımıyla ortaya çıkar. Anlaşılması ishal, karın ağrısı, kilo kaybı ve mide bulantısı ile olur. Bu zehirlenme sinir ve kas sistemini etkiler.

 

D vitamini: Uzun süren süreçler sonucu bünyede artar. Gereğinden fazla olması böbrekte taş oluşumuna neden olabilir. Ayrıca şunlara da sebep olabilir: Damar sertleşmesi. Diğer belirtileri ise şunlardır: Başta ağrı, halsiz düşme, susuzluk, anksiyete bozukluğu.

 

E vitamini: Bu toksizite ise çok aşırı alımda görülür. Ancak D ve A kadar yaygın görülmez. Başta ağrı ve dönme, halsiz olma gibi durumlar ile anlaşılır.

 

K vitamini: Bu toksizite durumu sadece sıvıda erimiş K vitamini alanlarda görülür. Bulguları ise kan hücrelerinin yıkımı, sarılık ve beyin hasarıdır.

 

B1 vitamini: Endokrinal sistemi etkiler. Güçten düşme, başta ağrı, alınganlık gibi belirtiler olabilir.

 

B3 vitamini: Endokrinal sistemi etkiler. Kanda var olan glikoz ve lipitte uyuşturucu etkisi yapabilir. Buna bağlı kusma ve bayılma olabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply