Adet Öncesi Sendromu
Her sağlıklı kadın her ay düzenli olarak yumurtalıkları üremektedir. Hamile kalmamanız durumunda bu üreme her ay olarak adet görme olarak görülür. Fakat adet dönemi öncesinde kadınların çoğu hormonal değişimlerden dolayı psikolojik sıkıntılar yaşamaktadır. Bu durum adet görme öncesinde 5-10 gün öncesinde başlayıp adet sürecinin sonuna kadar devam etmektedir. Fakat kişiye bağlı olarak adet öncesi sendromu uzayıp kısalabilmektedir. Bu değişimler, göğüslerde hassaslık, gerginlik, sinirli olma durumu, vücudun ödem toplaması, uykusuzluk, cilt bölgelerinde problemler olarak görülmektedir. Bunlara ek olarak, aşırı kilo alımı da kendisini gösterebilir. Bu değişimler özellikle kişinin kendisine olan güvenini zedelemektedir.
PMS döneminin nedeni tam olarak belirlenmemesi ile birlikte, yumurtalamayı baskılayan hormonların dengesizliğinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca magnezyum eksikliği olan kişilerde bu sendrom daha yoğun bir şekilde kendini göstermektedir. Bunun için günlük olarak alınması gerek magnezyum miktarına dikkat edilmelidir. Magnezyum ihtiyacını muz, badem gibi yiyeceklerle karşılayacağınız gibi belli başlı ilaçlarla da karşılayabilirsiniz. Tuz ve kahve tüketimi bu sendrom için zararlıdır. Bunun için bu yiyeceklerin tüketimlerini azaltmak gerekir.
Bu dönemde çok stresli olunduğu görülür. Söylenen her şeye alınabilirsiniz. Ama kabul etmelisiniz ki, bu doğal bir süreçtir. Regl döneminiz bitiminde bu sıkıntılarınızın hiç biri hayatınızda olmayacak. Bunu düşünerek stresten uzak durmaya çalışabilirsiniz. Bu dönemlerde normalde sorun yapmayacağınız olayları büyütmeniz mümkündür. Sonrasında pişman olmamanız adına bu dönemde olaylara tepki verirken iki defa düşünmeniz gerekiyor.
PMS sendromu farklı yaş ve yaşam biçimine sahip insanlarda farklı düzeylerde görülmektedir. Bu durum doğum sayısı arttıkça azalmaktadır. Doğum sırasında vücudun yeniden doğumu hatırlanırsa, bu gayet normal bir durum olarak görülmektedir. Fakat menopoz dönemine kadar bu sendrom yaşanmaktadır. Migren hastalığı olan kişilerde bu sendrom daha çok görülmektedir.
Tedavisi nedir?
-Düzenli olarak egzersiz yapın.
-Kafein ve tuzdan uzak durun.
-Stresle başa çıkmak için rahatlatıcı egzersizler yapılabilir.
-Kalsiyum ve magnezyum alımını arttırın.
-A, B6 ve E vitaminleri alın.
-Aşırı şişkinlik durumunda idrar söktürücülerden yardım alın.
-Sigaradan uzak durun.