Adale Çekmesi Nedir, Neden Olur?
Adale çekmesi, ağır bir yük bindirildiğinde veya ani hareket yapıldığında, o bölgedeki kasların zarar görmesi sonucu meydana gelir. Bazen gerilirken ya da bir bölgedeki kasları fazla çalıştırırken de adale çekilmesi yaşanabilir, fakat bu hafif bir durumdur ve kendiliğinden geçer. Bu gibi durumların yaşanmasını önlemek adına, ağır bir iş veya egzersiz yapılmadan önce ufak ısınma hareketleri yapılması tavsiye edilir.
Adale Çekmesini Diğer Ağrılardan Ayıran Belirtiler Nelerdir?
Adale çekmesinin, diğer ufak burkulma ve ağrılardan ayırt edilebilmesini sağlayan bazı belirtileri vardır. Kaslarda zedelenme olduğu an direkt gelen ağrı ve bazen o bölgede oluşan şişkinlik ile zedelenmeyi takip eden ilk bir gün içerisinde zedelenen bölgede kas sertleşmesi durumları, bu belirtilerden bazılarıdır. Zedelenmenin olduğu bölge hareket ettirilemiyor ve o bölgede hiçbir şey hissedilemiyorsa, hemen bir doktora gidilmelidir zira liflerin yırtılıp kopmuş olma olasılığı çok yüksektir.
Adale Çekmesi En Fazla Ne Zaman ve Ne Durumlarda Görülür?
Adale çekmesi en çok diz bölgesinde görülür. Bu rahatsızlık, çeşitli spor aktivitelerinin yanı sıra, yürürken bile sıkıntı çıkarabilir. Akut dereceye varıp sürekli tekrar gösteren adale çekmesi sorunu varsa, doktor tavsiyesi ile zedelenmiş kas ve liflerin onarılması ve güçlendirilmesi için çeşitli egzersizler yapılabilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Adale çekmesi durumunda yapılacak ilk şey, o bölgeye soğuk bir kompres uygulamak olacaktır.